Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

17. razstava Križev pot po piranskih cerkvah

Datum: 08. 04. 2017
Ura: 17.00
Trajanje: 8.4.2017 - 23.4.2017
Župnija: Piran
Objava: 08. 04. 2017
Ura: 17.00
Trajanje: 8.4.2017 - 23.4.2017
Oznake: Dogodek
Lokacija: Piran
Ustavi predvajanje

17. razstava Križev pot po piranskih cerkvah

17. razstava Križev pot po piranskih cerkvah
Vabljeni na odprtje 17. razstave z naslovom Križev pot po piranskih cerkvah akademskega slikarja Jošta Snoja, ki bo v soboto, 8. aprila, ob 17. uri v župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu. Razstava bo na ogled do 23. aprila vsak dan od 10. do 18. ure.

Vabljeni na odprtje 17. razstave z naslovom Križev pot po piranskih cerkvah akademskega slikarja Jošta Snoja, ki bo v soboto, 8. aprila, ob 17. uri v župnijski cerkvi sv. Jurija v Piranu.

Na orglah bo igral Sašo Fajon, ob sklepu odprtja pa bo v dvorani sv. Peregrina (Georgios) prijateljsko druženje.

Razstava bo na ogled do 23. aprila vsak dan od 10. do 18. ure.

Na letošnji razstavi Križev pot po piranskih cerkvah gostimo Križev pot, ki so nam ga posodili iz župnijske cerkve na Kalobju pri Šentjurju. Avtor slik je Jošt Snoj, rojen leta 1967 v Ljubljani. Leta 1993 je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva, leta 1998 pa na Teološki fakulteti v Ljubljani. Med letoma 2004 in 2008 je študiral na Fakulteti za zgodovino in sakralno kulturno dediščino na Papeški univerzi Gregoriana ter pod vodstvom Marka I. Rupnika študij končal z magisterijem.

Jošt Snoj slika pokrajine, portrete in slike s svetopisemsko tematiko. Eno njegovih zadnjih del so ilustracije Pasijona Jožeta Snoja, kjer je temeljna misel absurd križa. Za Križev pot na Kalobju pravi, da bi ga »lahko razumeli kot Križev pot sočutja, sočutja kot poti ljubezni. Obličja in geste figur naj bi vzbudili sočutje do Kristusa in zavest o njegovem sočutju do nas. Struktura križevega pota je pri nekaterih postajah dokaj klasična, pri drugih je inovativna. Na vseh treh padcih se pojavi okostje ali lobanja, ki simbolizirajo Kristusovo sočutje do žrtve in rablja, in predstavljata bratomorno ubijanje v svetovnem merilu in v slovenski zgodovini. Podlaga je zlato ozadje, kar pomeni, da se vse dogajanje odvija na božjem, na svetlobi. Barve in figure se zgoščajo v dimenziji tega sveta, v ozadju pa se razpira božji svet. Napisi so spontani: od citata iz Svetega pisma do verza iz poezije in preprosti vzklik. Pri dvanajsti postaji napisi izginejo. Nastopi novo stanje. Prostor je širši in svetlejši. Tonsko se od temnejših postaje stopnjujejo proti svetlejšim. Zadnja postaja predstavlja vstajenje. Kristus po svoji smrti in smrti človeštva ustvari nekaj novega, novo življenje. Zarodek na sliki, ki se ga Kristus dotika, predstavlja novo rojstvo človeštva in sleherne duše.«

krizev pot 2017.pdfkrizev pot 2017.pdf

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805



Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€

Imaš zanimiv dogodek?

Deli ga z nami.

Dodaj dogodek

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh