Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Natečaj za mlade ob 160-letnici Slovenske matice

Datum: 12. 02. 2024
Ura: /
Trajanje: 12.2.2024 - 5.4.2024
Objava: 12. 02. 2024
Ura: /
Trajanje: 12.2.2024 - 5.4.2024
Lokacija: Ljubljana
Ustavi predvajanje

Natečaj za mlade ob 160-letnici Slovenske matice

Natečaj za mlade ob 160-letnici Slovenske matice
Slovenska matica ob slavju 160-letnice ustanovitve za dijake in študente razpisuje: filozofski natečaj za najboljši filozofski esej na temo Duh in duhovno in naravoslovni natečaj za najboljše naravoslovno predavanje na temo Ohranjanje naravnega okolja.

FILOZOFSKI NATEČAJ ZA MLADE

Filozofsko mišljenje lahko preiskuje materialno in duhovno, pojavno in vidno na eni strani ter presežno in neizrekljivo na drugi. A materialisti spregledujejo, da vsakršna zmožnost, misliti sebe in svet, predpostavlja obstoj duhovnosti kot avtorefleksivne metaravni biti. Pogoj za oblikovanje filozofske refleksije je torej duh, ki ga je v zgodovini mišljenja določalo bodisi imanentno bodisi transcendentno, individualna napotenost ali objektivna absolutnost. V svoji filozofski monografiji O naravi duha, ki je nedavno izšla pri Slovenski matici, prof. dr. Andrej Ule prevprašuje različne oblike razumevanja duha in tako odpira prostor za nova spraševanja o mejah in brezmejnosti človekove sposobnosti, misliti sebe in drugost. Spraševanje o tem naj bo v letošnjem letu izziv tudi za mlade avtorice in avtorje na natečaju Slovenske matice za najboljši filozofski esej v kategoriji študentov.

NARAVOSLOVNI NATEČAJ ZA MLADE

Še nikoli nismo imeli ljudje v rokah toliko moči in razpoložljive energije kot sedaj. Kljub temu pa se blagostanje človeštva ni izboljšalo, nasprotno, razlike med revnimi in bogatimi se večajo, posledično je vse več revščine, lakote, spopadov. Tudi narava, v kateri živimo, se močno spreminja in v mnogo primerih zaradi človekovega delovanja siromaši. Naši predniki niso imeli izbire, morali so znati preživeti s tistim, kar so zmogli pridelati in predelati ter upoštevati zakonitosti narave. Temu načinu danes rečemo, da je trajnosten, ker zagotavlja dolgoročno preživetje ljudi in hkrati tudi narave. Od leta 1992 je ta izraz posvojil velik del svetovne javnosti. Veliko o tem govorimo in pišemo, nekoliko slabše dojemamo in še skromneje uresničujemo v vsakdanjem življenju. Izzivov, kako »trajnost« spet zapisati v gensko kodo človeka, je veliko, časa, ki ga ima človeštvo za preživetje, pa malo. a natečaju lahko sodelujete dijaki in študenti iz Slovenije in zamejstva z izvirnim predavanjem na izbrano temo.

Več informacij najdete TUKAJ 

Rok za oddajo prispevkov je 5. april 2024.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Novosti v knjigarni

Novosti v trgovini

Nazaj na vrh