Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob vsakem spletnem nakupu nad 40€ prejmete CD Pesmi mojih krajev, izvajalke Mance Izmajlove. Nakupujte tukaj.

Zapri
Iskanje
Proza

Knjižni dar 2022


Proza

Knjižni dar 2022


Pošlji povpraševanje

Izdelek ni na zalogi.


Lastnosti

Ikona seznama Koda: 9783708612027
Ikona seznama Leto izdaje: 2021
Ikona seznama Mere: 17 x 24,5 cm

O izdelku

Koledar 2022
(ured. Hanzi Filipič, Karl Hren)

Koledar prinaša sveženj zanimivega branja iz Koroške, Slovenije in krajev, kjer živijo Slovenci. Tokrat predstavljamo kot faro Slovenski pastoralni center v Celovcu, med prispevki pa najdemo članke o ziljskem narečju, o krški škofiji, o ustanovitelju posojilnice v Ločah Jakobu Knafliču, atentatu na duhovnika Ferdinanda Limpla februarja 1921, o prejemniku Tischlerjeve nagrade 2021, o kruhu in še vrsto drugih.
Koledar zaokrožajo poročila o delovanju treh Mohorjevih družb v letu 2020/21.


Pratika 2022
(ured. Adrian Kert)

Pratika spet ponuja tematsko pester izbor prispevkov. Uvodnemu koledarskemu delu sledijo prispevki iz sveta kulture, duhovnosti, vere, družbe, literature, dogodkov in obletnic v preteklem letu, zgodovine, zdravja in narave.


Vincenc Gotthardt
Na drugem koncu sveta
Večernice

V besedilu gre za izgubljanje, pozabljanje in manjšanje, ob hkratnem upanju le narediti odločilni korak in stopiti v središče. Glavna oseba doživlja, kako vse izginja: vedno manj je domačih besed, nekomu peša sluh, drugemu zmanjkuje črk, s katerimi sestavlja besede na pragu hiše, spet drugemu odpovedujejo glasilke, nekdo je izgubil vse svoje posestvo … Kar ostaja, je velika želja, iz tega, kar je še ostalo, narediti nekaj trajnega in velikega, pa čeprav je to samo čoln iz delov lesa, ki ga je naplavilo morje. Gre za stopanje v središče iz nekega zakotnega pristanišča.

Pravzaprav je to besedilo o vsakodnevnem doživljanju jutra pripadnic in pripadnikov manjšinskih narodnih skupnosti in njih spoznanju: spet nas je nekaj manj, spet se je kaj izgubilo, spet je nekaj oseb pozabilo svoj jezik, spet so nekateri pripadniki odšli v svet.

V besedilu je veliko Koroške, a ta Koroška je kjerkoli po svetu. Gre za doma v tujini in tujino doma. Gre za manj, ki lahko postane več.

Podobni izdelek

24,90€ Poglej izdelek: Med koroškimi brati

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh