Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Proza

Med koroškimi brati


Proza

Med koroškimi brati

Metod Turnšek

24,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Med koroškimi brati
Med koroškimi brati
24,90€

Lastnosti

Koda: 9789612229399
Založba: Družina
E-knjiga: Je e-knjiga
Leto izdaje: 2013
Število strani: 528
Vezava: Mehka

O izdelku

O AVTORJU:

Dr. Metod Turnšek (1909–1976) je bil doma blizu Ptuja. Bil je stiški redovnik. Deloval je na več področjih: bil je urednik, leposlovni pisatelj, dramatik, časnikar, teološki pisatelj, narodopisni pisatelj, zgodovinar, politik. Zavzemal se je za združevanje vseh Slovencev, posebno zamejskih. Po vojni je bil deset let profesor v Trstu in dvajset let župni upravitelj na Komendi (nekdanji postojanki viteškega reda) na Rebrci v južni Podjuni v Avstriji. Umrl je v Celovcu, pokopan je v Stični.


Turnškova proza je po eni strani namenjena širokemu krogu bralcev, po drugi strani pa je zaradi poglobljenega prikaza tedanjih zgodovinskih okoliščin zanimiva tudi za zahtevnega bralca. Potem ko je Mohorjeva družba leta 2009 izdala knjigo Turnškovih avtobiografskih leposlovnih spisov z naslovom Domače stezice. Od Drave do Jadrana (uredil dr. Milan Dolgan), je založba Družina prav tako pod Dolganovim uredništvom prevzela izdajanje ostalih njegovih proznih del v zbirki Metod Turnšek: Epika, Povesti in romani. Zbirka bo obsegala sedem knjig, štiri so že izšle. Izmenjavajo se povesti oziroma romani, ki se snovno navezujejo na srednji vek, ter dela, ki opisujejo dogajanje med drugo svetovno vojno.


VELIKA SLOVENSKA IN EVROPSKA EPOPEJA


Roman Med koroškimi brati je Turnškovo glavno, življenjsko leposlovno delo. Prve odlomke so začeli objavljati v časopisju leta 1951, knjižna izdaja pa je izšla šele leta 1973 in je zajela še nekatera dotlej neizdana poglavja. Knjiga je bila natisnjena v Celovcu, a je izšla v Slomškovi založbi, ki je bila Turnškova založba. Delo ima podnaslov Medvojni roman; gre seveda za drugo svetovno vojno, natančneje za zadnji dve leti vojne. Naslov Med koroškimi brati razkriva, da so nacisti tudi na Koroško pripeljali množico mlade delovne sile iz Poljske in Ukrajine, ki naj bi v tovarnah in na kmetijah nadomestila domače fante in može, ki so bili mobilizirani na fronte. Tik preden je Markej mobiliziran, se med njim in Poljakinjo Natalko razvije lepa ljubezen, ki se po mnogih nevarnostih konča srečno. Roman torej ni samo slovenski in ne samo koroški, ampak je tudi evropski in slovanski, kajti nekateri slovenski Korošci sprejmejo tuje delavce prisrčno. Pisatelj prikazuje tudi življenje vojnih ujetnikov, Francozov, na Koroškem. Osrednji dogajalni prostor romana je ob Klopinjskem jezeru, drugo žarišče dogajanja pa gorovje nad znamenito karavanško vasjo Sele, kjer se skrivajo uporni dezerterji iz Hitlerjeve vojske, na drugi strani pa deluje kolikor toliko redna partizanska vojska.


Srednji vek in vojna v Turnškovih romanih

Podobni izdelek

Akcija
Pravi zaklad
Proza
19,90€ 16,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh