Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika izkoriščanja nadomestnih mater s strani zahodnih parov

Objava: 23. 01. 2012 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritika izkoriščanja nadomestnih mater s strani zahodnih parov

Katoliški inštitut Imabe obsoja izkoriščanje ‘reproduktivnih pravic’ na račun indijskih žensk v stiski.

Dunajski ‘Inštitut za medicinsko antropologijo in bioetiko’ (Imabe) opozarja na negativne posledice cvetoče ‘industrije nadomestnih mater’ v Indiji. Vedno več parov z zahoda izkorišča indijske ženske v stiski za uveljavljanje svojih reproduktivnih pravic, je svojo kritiko do tovrstnega početja izrazila predstavnica omenjenega inštituta, Susanne Kummer. Po njenih besedah se na primeru Indije ‘jasno kaže, kako se nadomestno materinstvo razvija v novo igro kolonialističnega izkoriščanja’.

Položaj v Indiji spodbija argumente, ‘kako je v Avstriji potrebno na področju reproduktivne medicine storiti vse, da bi preprečili turizem nadomestnega starševstva’, meni Kummerjeva in dodaja, da tega ‘turizma’ ne bo nikoli moč preprečiti. Ameriški in kanadski pari ‘naročajo’ otroke v Indiji, pa ne zato, ker bi bilo nadomestno materinstvo pri njih prepovedano. Razlog je dosti enostavnejši: postopek v Indiji je občutno cenejši.

Ozadje omenjenega poročila so vesti o številnih nadomestnih materah, ki so v Indiji zakonsko dovoljene od leta 2002. Po navedbah britanskega časnika ‘The Guardian’ Indija s tem pridobi ogromno sredstev. V Indiji sicer cena nadomestnega materinstva predstavlja le desetino v primerjavi z zahodnimi ponudniki, vendar vsota med 6.500 in 7.500 ameriškimi dolarji za indijske ženske pomeni nekajletno povprečno plačo.

Pogled v zakulisje pa ponuja tragiko položaja, trdijo pri inštitutu Imabe. Ženske dajejo svoja telesa na razpolago kot ‘žive inkubatorje’ za plačilo, s katerim svoji družini pomagajo na poti iz revščine. Težko je govoriti o prostovoljnosti, če se ženske v večini primerov za nadomestno materinstvo odločajo zaradi prevelike revščine. V času nosečnosti so nastanjene v domovih v okolici bolnišnic, kjer bivajo v človeka dostojnih pogojih, česar sicer doma niso deležne. In dejstvo je, da zahodni pari tu otroke naročajo kot blago po dumpinškh cenah.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh