Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vrata odpira nova OŠ montessori

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 24. 08. 2015 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Vrata odpira nova OŠ montessori

V šolskem letu 2015/16 bo v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru začela delovati osnovna šola montessori.

Prihajajoče šolsko leto bo v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru postreglo nov program osnovne šole. Zaživela bo namreč osnovna šola montessori, v katero bo prvo leto vpisanih 19 učencev.

V Zavodu sicer že tri leta deluje vrtec, v katerem se malčki vzgajajo po metodi montessori, kot je v sporočilu za javnost zapisal strokovni direktor Zavoda AMS, dr. Ivan J. Štuhec, pa so njihovi starši želeli, da bi njihovi otroci nadaljevali šolanje po metodi montessori. Po odločitvi Ustavnega sodišča, da je osnovnošolsko izobraževanje ne glede na javno ali zasebno ustanoviteljstvo treba financirati, ker slovenska Ustava določa, da gre za obvezno izobraževanje, je želja postala uresničljiva. Vodstvo Zavoda je tako pred odločitvijo Ustavnega sodišča sprožilo uradne postopke za vnos v register šol pri pristojnem ministrstvu. Prednost pri vpisu imajo otroci, ki so obiskovali vrtec montessori.

"Montessori pedagogika temelji na izkustvenem pridobivanju znanja. Prednosti takšnega pristopa za osebnostni razvoj otroka so v okolju, ki ga pripravi učitelj na podlagi vsakodnevnega opazovanja dela otrok in njihovega zanimanja. Poudarek je na materialih, ki so postavljeni na police, otroku dostopni, zanje skrbi, jih po opravljenem delu vrne na svoje mesto in s tem hkrati gradi odgovoren odnos za svoje okolje, v katerem deluje, se uči in sodeluje s prijatelji. Vloga učitelja je, da se z otrokom pogovori o njegovem delu in da mu svetuje ter pomaga. Otrok pa si sam naredi načrt dnevnega učenja in dela," so zapisali v sporočilu za javnost.

V šolskem letu 2010/11 je prva osnovna šola montessori v Sloveniji začela delovati v Preski pri Medvodah.

Več o pedagogiki montessori si preberite v naslednjih člankih:

Spoštovati drugega in okolje - intervju z ustanoviteljico inštituta montessori
Daljnovidna Maria Montessori - predstavitev pedagoginje Marie Montessori
Vzgoja za demokracijo - strokovni posvet o pedagogiki montessori

Vir: Radio Ognjišče, arhiv Družine, www.slomskov-zavod.si

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh