Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

25 let od odhoda zadnjega vojaka JLA

Objava: 25. 10. 2016 / 07:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
25 let od odhoda zadnjega vojaka JLA

25 let od odhoda zadnjega vojaka JLA

25. oktobra praznujemo dan suverenosti, s katerim se spominjamo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

25. oktobra praznujemo dan suverenosti, s katerim se spominjamo odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Dan prej, v ponedeljek, 24. oktobra, je bila v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani maša za domovino, ki jo je ob somaševanju ob somaševanju stolnega župnika Jožeta Pluta in drugih duhovnikov vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar.

Mašo je ob ljubljanski stolnici organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), med drugimi pa so se je udeležili tudi predsednik Združenja VSO Aleš Hojs, generalni sekretar Združenja VSO dr. Božo Predalič, članica Glavnega odbora Združenja VSO Alenka Žagar Slana, svojci umrlih v vojni za Slovenijo 1991, veterani in drugi domoljubi. Pred mašo so zapeli slovensko himno, nato je navzoče pozdravil stolni župnik Jože Plut, ki je povedal, da je država suverena, šele ko vojak tuje agresorske armade zapusti ozemlje.

Škof Franc Šuštar se je v pridigi zahvalil vsem, ki so pripomogli k suverenosti slovenske države, še posebej pa tistim, ki so dali življenje za našo domovino in za njihove svojce. Spomnil je, da je bil odhod JLA iz Slovenije velik dogodek in tudi velik čudež, saj smo bili obvarovani tragedije, ki se je v večletni vojni razplamtela v drugih državah nekdanje Jugoslavije. Zdaj vzravnani slavimo Boga za našo domovino in naše prebivalce.

V sklepnem delu je delegacija Združenja VSO položila cvetje pred Pomnik umrlim za Slovenijo.

Konec osamosvojitvene vojne za Slovenijo

V noči na 26. oktober 1991 je ozemlje naše države zapustil še zadnji vojak JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. Jugoslovanska vojske se je iz pristanišča v Kopru začela umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje.

Po koncu osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 1991 so sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško. Zaključila so se s podpisom t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

Vir: Združenje VSO, STA, arhiv Družine
Foto: Združenje VSO

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh