Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Abbas na zasebni avdienci pri papežu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 01. 2017 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Abbas na zasebni avdienci pri papežu

Frančišek in Abbas sta med drugim govorila o oživitvi mirovnega procesa.

Papež Frančišek je v soboto v zasebno avdienco sprejel palestinskega predsednika Mahmuda Abbasa. Po avdienci se je Abbas udeležil še slovesnosti ob uradnem odprtju palestinskega veleposlaništva pri Svetem sedežu, katerega prostori so urejeni v neposredni bližini Vatikana. Abbas je ob tej priložnosti izrekel pohvalo vatikanskemu priznanju neodvisnosti palestinske države. »Upam, da si bodo druge države Sveti sedež vzele za zgled«, je dejal Abbas. Veleposlaništvo je sicer z delom začelo že januarja lani.



Kot so sporočili iz Vatikana, sta Abbas in papež med drugim razpravljala tudi o oživitvi mirovnega procesa. Izrazila sta upanje po vnovičnem začetku neposrednih pogajanj, s katerimi naj bi dosegli konec nasilja ter »pravično in trajno« mirovno rešitev. S podporo mednarodne skupnosti naj bi uvedli ukrepe, »ki bi spodbujali obojestransko zaupanje in prispevali k ozračju, ki bi dopuščalo sprejemanje pogumnih odločitev v prid miru«, je zapisano v vatikanski izjavi.

Skorajšnje konference o Bližnjem Vzhodu v Parizu po izjavi sodeč sogovornika nista izrecno omenjala, poudarila pa sta potrebo po zaščiti svetih krajev za jude, kristjane in muslimane. Vatikan je izpostavil tudi spodbujanje spoštovanja človekovih pravic za katoličane v Palestini in prizadevanje Cerkve na področju izobraževanja, zdravstvene oskrbe in humanitarne pomoči.

Abbasov pogovor s papežem je po navedbah medijev trajal 23 minut. Palestinski predsednik naj bi Frančišku izrazil tudi svojo zaskrbljenost glede načrta novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo ameriško veleposlaništvo iz Tel Aviva preselil v Jeruzalem. Po mnenju Abbasa bi to lahko pomenilo konec možnosti za rešitev dveh držav.

Srečanje obeh voditeljev je bilo po mnenju opazovalcev »prisrčno«, ob slovesu je papež gosta tudi objel. Abbas je to označil kot znamenje, »da papež ljubi palestinski narod in mir«.

Palestinski predsednik je papežu podaril kamen z Golgote, kjer naj bi bil po izročilu križan Jezus. Poleg tega mu je izročil še ikono z Jezusovim obličjem in Sveto družino, dokumentacijo o obnovi bazilike Jezusovega rojstva v Betlehemu in knjigo o vatikansko-palestinskih odnosih.

Mladi Palestinec v delegaciji je svetemu očetu podaril nogometni dres v palestinskih narodnih barvah in se s Frančiškom pošalil na račun njegovega argentinskega kluba, Atletico San Lorenzo de Almagro iz Buenos Airesa.

Papež se je gostom oddolžil z izvodi svojih knjig, apostolske spodbude o družini Radost ljubezni in okoljske okrožnice Hvaljen, moj Gospod. Na vprašanje palestinskega predsednika, ali sta deli tudi prevedeni, je papež odvrnil: »Da, na voljo sta tudi v arabskem jeziku.«

To je bilo že peto srečanje med Abbasom in Frančiškom. Nazadnje sta se sestala maja 2015 ob kanonizaciji palestinske redovnice v Rimu. Včeraj se je Abbas v Parizu udeležil konference o Bližnjem Vzhodu. Palestinsko veleposlaništvo pri Svetem sedežu je z delom začelo že januarja 2016. Podlaga za ureditev diplomatskega predstavništva je sporazum, ki sta ga Vatikan in Palestina podpisala 26. junija 2015. Veleposlanik je pravoslavni kristjan iz Jeruzalema, Issa Kassissieh.

Vir: Kathpress
Foto: RV / Reuters

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh