Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo nova ameriška vrhovna sodnica katoličanka?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 28. 09. 2020 / 10:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 28.09.2020 / 13:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Bo nova ameriška vrhovna sodnica katoličanka?

Trump je za naslednico Ruth Bader Ginsburg imenoval 48-letno Amy Coney Barrett.

Amy Coney Barrett (Foto: splet / Wikipedia)

Ameriški predsednik Donald Trump je za naslednico pokojne vrhovne sodnice Ruth Bader Ginsburg imenoval 48-letno Amy Coney Barrett. Trump je zvezno sodnico iz sedmega okrožja v Chicagu označil za eno »najsijajnejših in najbolj nadarjenih pravnih umov našega naroda«. Barrettova je »ženska z neprimerljivimi sposobnostmi, presežnim intelektom, izvrstnimi priporočili in neomajno zvestobo ustavi,« je ameriški predsednik dejal minulo soboto v rožnem vrtu Bele hiše. Opazovalci so imenovanje Barrettove na položaj vrhovne sodnice že pričakovali.

Barrettova bo, če bo senat njeno imenovanje potrdil, šesta katoličanka v devetčlanskem sodniškem zboru. Odločna nasprotnica splava in ostra kritičarka Obamove zdravstvene reforme bo v primeru izvolitve utrdila konservativno večino na vrhovnem sodišču s šestimi glasovi proti trem.

Trump je v svojem dosedanjem predsedniškem mandatu imenoval že dva vrhovna sodnika, Neila M. Gorsucha in Bretta M. Kavanaugha, oba na začetku petdesetih, mandat vrhovnega sodnika pa traja do smrti. Demokrati glede na večinsko razmerje v senatu skorajda nimajo možnosti, da bi preprečili izvolitev Coney Barrettove.

Njeno imenovanje je med konservativci vzbudilo upanje za umik razsodbe »Roe proti Wadeu«, s katero je vrhovno sodišče v ZDA leta 1973 uzakonilo pravico do splava. Liberalni Američani se bojijo, da je poleg neomejenega in nekaznovanega dostopa do umetne prekinitve nosečnosti pod vprašajem tudi zdravstvena reforma.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh