Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bogu hvala za novomašnike!

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 06. 2017 / 12:39
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bogu hvala za novomašnike!

Bogu hvala za novomašnike!

V Cerkvi na Slovenskem na praznik sv. Petra in Pavla pozdravljamo tri novomašnike: Tineta Povirka, Luko Modica in Gabriela Kavčiča.

V Cerkvi na Slovenskem na praznik sv. Petra in Pavla pozdravljamo tri novomašnike. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je v stolnici v duhovnika posvetil Tineta Povirka iz Ihana in kapucina brata Luko Modica iz Blok. Na Sveti Gori pa je popoldne koprski škof jurij Bizjak posvetil novomašnika Gabriela Kavčiča iz župnije Ledine pri Idriji. V sredo, 28. junija, pa je bil v soboški stolnici v diakona posvečen Aljaž Baša iz župnije Beltinci.

V soboto, 29. julija, bo v župniji Ig v duhovnika posvečen tudi salezijanec Matild Domić.

V vsakem srečujta brata in govorita resnico



Nadškof Zore je obnovil, kako sta bila Peter in Pavel izbrana, da hodita za Jezusom. Gospodu se je zahvalil za nove duhovnike in hkrati pozval k molitvi za nove duhovne poklice in za dobre duhovnike, ki so božji dar. Dejal je, da jih potrebujemo več, a za zdaj jih dobimo tri.

»Z vsakim, ki ga pokliče v služenje v duhovništvu, Gospod znova potrdi, da Njegova obljuba ostaja živa in da Njegova navzočnost med nami ostaja dejavna. Kajti dokler bo na tem svetu obstajal en sam duhovnik, toliko časa bo na tem svetu obstajala evharistija. Živa Jezusova navzočnost med svojim ljudstvom, po kateri na zakramentalni način ostaja med nami vse dni do konca sveta.«



»Bogu hvala za naša letošnja novomašnika,« je vzkliknil nadškof pri maši ob posvečenju Tineta Povirka in Luke Modica. Zaželel jima je, da bi se tako, kot se je Gospod ustavil pred njima, tudi onadva ustavljala pred ljudmi. Ne bojta se jih, jima je svetoval, naj ju nikoli ne vodi strah, naj bi ne glede na vse v vsakem človeku srečevala brata in naj gledata skozi Gospodove oči, ki gledajo evangelista, spreobrnjenko in izbrano posodo za oznanjevanje oznanila.

Njune besede naj prihajajo bolj iz življenjskega izkustva kot iz glave, svetuje nadškof in jima polaga na srce, naj rada in veliko študirata ter govorita resnico, saj je resnica Jezus in samo ona bo ljudi osvobodila. Poznati morata tudi javno mnenje, a naj ju ne vodi pri izbiranju besed o Jezusu.

Pogumno, ponižno in v ljubezni Bogu govorita o potrebah ljudi

Svetoval jima je, naj v oznanjevanju nikoli ne podležeta skušnjavi, da bi ljudem oznanjala všečnega Kristusa. Ta je morda prijeten, ni pa Kristus, ki bi govoril besede življenja, je opozoril nadškof. Takšen Jezus ne bi bil Odrešenik. Novomašnika je pozval, da Bogu pogumno, ponižno in v ljubezni govorita o potrebah ljudi, prosita odpuščanja za njihove grehe in mu pripovedujeta o njihovih stiskah in veselju. Tako bosta tudi ljudem znala spregovoriti o Bogu, tako, da bodo njune besede obrodile sad.

Zaželel jima je, da bi doživljala, kako Gospod ob stiski, negotovosti in trenutku teme skrbi za njiju, saj Bog pošilja svoje angele vsakemu.

Molite tudi za nove duhovnike in njihove starše

Ob sklepu pridige je vsem zbranim naročil, naj neprenehoma molijo za novomašnika, da bi ostala zvesta ter služila Bogu in ljudem, hkrati pa naj molijo za nove duhovne poklice, dobre duhovnike in za starše poklicanih, da bodo svoje otroke spremljali z blagoslovom.

Mašniško posvečenje na Sveti Gori


Novomašnik Gabriel Kavčič iz župnije Ledine pri Idriji je bil posvečen na Sveti Gori.

Koprski škof Jurij Bizjak je pri maši ob posvečenju Gabriela Kavčiča poudaril tri zahtevne službe, ki jih opravlja duhovnik: to so učiteljska in kraljevska ter posvečevalna. Med njimi je najtežja kraljevska, ker je najbolj vzgojiteljska, je vodstvena služba in se imenuje tudi pastirska ali oskrbniška služba. »V svoji kraljevski službi si duhovnik prizadeva, da se zakoni nebeškega kraljestva med Božjim ljudstvom ne samo poučujejo, temveč tudi izvajajo.«

Učiteljsko službo duhovnik opravlja kot sin Cerkve, posvečevalno kot njen ženin, kraljevsko pa kot njen oče, je dejal škof Bizjak. »Kot kralj in pastir duhovnik zbira ljudi, utrjuje upanje in skrbi za pravico: v duhu ubožnosti, ki je duh volje in moči, gojen z miloščino in odpuščanjem. Glavna skrb kralja in pastirja je blaginja črede, da ima čreda hrano in pijačo in da v čredi vlada red in mir. Kralj in pastir mora biti zvest v razlaganju nauka in usmiljen do tistih, ki se motijo, kakor da ima pred sabo živali. Kot učitelj mora biti zahteven, kot kralj in pastir pa usmiljen, kajti človek more potrpeti, žival pa pogine. Kralj in pastir mora biti preprost kakor golob. Kot tri velike pastirje in kralje je škof navedel voditelja Mojzesa, kralja Davida in apostola Petra.



Ob koncu pridige se je škof obrnil na novomašnika: »Dragi novomašnik Gabriel! Nadangel Gabriel je v SP omenjen 4-krat, 2-krat v NZ in 2-krat v SZ. V SZ je bil poslan k preroku Danielu, v NZ pa k Zahariju in Devici Mariji. V vseh štirih primerih je posredoval sporočilo, ki se je tudi zgodilo in uresničilo. Takšna je tudi današnja naša želja in naše voščilo, naj se vse tvoje oznanjevanje vedno uresniči in naj bodo vsi tvoji sklepi po Gospodovi volji vedno Njemu ljubi in uspešni.«

Aljaž Baša posvečen v diakona

Na predvečer goda sv. Petra in Pavla je murskosoboški škof Peter Štumpf v soboški stolnici v diakona posvetil Aljaža Bašo iz župnije Beltinci. Posebej mu je priporočil, naj goji ljubezen do Jezusa, ki je prepoznavno znamenje njegovih služabnikov.

Jezus je po besedah škofa Štumpfa za prvega pastirja Cerkve postavil apostola Petra, pri čemer ga je vprašal, ali ga ljubi. »Kadar se hoče Cerkev prepričati, ali je kandidat za sveti red primeren, hoče vedeti, ali kandidat ljubi Jezusa. Dragi Aljaž, ljubezen do Jezusa je tudi tista, ki daje tvojemu duhovniškemu poklicu smisel in moč. Soboška krajevna Cerkev je vesela, da ljubiš Jezusa. To veselje je toliko večje, ker boš ti zdaj posvečen v diakona,« je pojasnil škof.

Zaželel mu je, naj v srcu neguje takšno ljubezen do Jezusa, kot sta jo apostola Peter in Pavel, ki sta jo oblila celo z mučeniško krvjo. »Jezus ti z diakonskim posvečenjem daje svojo moč in pomoč. Kot zvesti diakon boš lahko okusil tudi mnogo duhovne tolažbe. Vdano in z zaupanjem se oklepaj Nebeške Matere. V njej boš okušal veselje, ki ga ta svet ne pozna in ne razume,« je dodal.

Kot piše na spletni strani škofije, bo novi diakon v naslednjem letu še študiral na Pastoralnem inštitutu v Zagrebu, obenem pa pomagal pri pastorali v Črensovcih.

Več o slovenskih novomašnikih si preberite v letošnji novomašni dvojni Družini.

Vir: arhiv Družine, Radio Vatikan, Radio Ognjišče

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh