Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev in Sv. Egidij odpirata varne koridorje za begunce

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 01. 2017 / 11:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Cerkev in Sv. Egidij odpirata varne koridorje za begunce

Koridorji bodo namenjeni najranljivejšim skupinam prebežnikov.

Begunci iz Eritreje, Sudana in Somalije bodo lahko »varno« potovali v Evropo zahvaljujoč humanitarnemu koridorju med Etiopijo in Italijo. Italijanska škofovska konferenca je včeraj podpisala sporazum z italijanskim ministrstvom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, ki predvideva odprtje varnega območja za najranljivejše prebežnike s pravico vstopa v Italijo. S tem želijo preprečiti t.i. »potovanja smrti« čez saharsko puščavo in Sredozemsko morje, ko se ljudje umikajo pred nasiljem in preganjanjem.

Novico je v sredo sporočil nadškof Nunzio Galantino, glavni tajnik Italijanske škofovske konference, med tiskovno konferenco ob svetovnem dnevu migrantov in beguncev, ki ga bomo obhajali 15. januarja. Nadškof Galantino je dejal, da je humanitarni koridor del cerkvenega projekta za pomoč beguncem, uresničujejo pa ga v sodelovanju z italijansko Karitas, Skladom za begunce (Fondazione Migrantes) in Skupnostjo sv. Egidija. Kot je pojasnil, je bilo že identificiranih okoli petsto ranljivih sudanskih, eritrejskih in somalskih beguncev, ki so trenutno nastanjeni v begunskih taboriščih po Etiopiji in so v posebno težkem položaju.

Projekt za reševanje življenj se zgleduje po podobni pobudi, ki jo je učinkovito udejanila Skupnost sv. Egidija v sodelovanju z valdenci. Zahvaljujoč tej pobudi je bilo več sto sirskim beguncem omogočeno potovanje v Italijo s humanitarno vizo z omejeno ozemeljsko veljavnostjo, stroške potovanja pa sta doslej krili organizaciji sami. Skupnost sv. Egidija poudarja, da te vize vključujejo tudi povečano stopnjo varovanja, ker begunce nenehno natančno preverjajo in jim jemljejo digitalne prstne odtise. Nadškof Galantino je povedal, da se bodo stroški teh potovanj z letalom ali ladjo, vključno z nastanitvijo in pravno pomočjo, krili iz cerkvene nabirke »Osem promilov« (Otto per mille), prostovoljnim davčnim prispevkom, namenjenim katoliški Cerkvi.

Ob prihodu v Italijo se bodo begunci lahko udeležili integracijskega programa, ki bo vključeval ure italijanščine, pomoč pri iskanju dela in vpisu otrok v šolo.

Vir: Vatican Radio
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh