Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Delam, da (pre)živim

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 26. 09. 2017 / 12:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Delam, da (pre)živim

Delam, da (pre)živim

V četrtek, 29. septembra, se bo začel 9. Socialni teden, ki ga organizira Socialna akademija.

V četrtek, 29. septembra, se bo začel 9. Socialni teden, ki ga organizira Socialna akademija. Prvi dogodek bo v Galeriji Družina na Krekovem trgu. Tema letošnjega tedna je kariera, vendar v širšem pomenu kot delo, ki je temelj človekovega dostojanstva. Slogan pa Delam, da (pre)živim. Ob 100-letnici smrti Janeza Evangelista Kreka bodo na dogodkih posebej spregovorili o njegovem pogledu na človeka in delo.

O delu se bodo pogovarjali na okrog 30 dogodkih: srečanjih, pogovorih, predavanjih, ekskurziji v naravo. Ob njih nastaja tudi blog.

O temi letošnjega Socialnega tedna so na novinarski konferenci v torek, 26. septembra, spregovorili Janko Korošec, vodja Socialnega tedna, režiser filma o Kreku Rok Pisk in član študijskega krožka za film Igor Bahovec.


Foto: Anja Breceljnik, Socialna akademija

Delo je več kot možnost, a družina preživi. Ne gre le za plačilo, temveč za razvijanje delovnih potencialov in osebni razvoj, kar lahko prinese le zdravo, ne suženjsko delo. Krek je prisluhnil ljudem tistega časa in iskal rešitve, tako da je prisluhnil gibanjem in papeževim okrožnicam, zato so o njem preprosti ljudje govorili z velikim spoštovanjem. Tudi združevanje bila ena izmed njegovih rešitev, saj je prinesla delo za skupno dobro, ne le za določene skupine, je poudaril Bahovec. Ni dobro poudariti le eno skupino, saj to vodi amoralni familizem v slogu "vse za nas, nič za drugega" in solidarnosti ni več. Delo osmišlja življenje in daje dostojanstov, a ne le za enega, temveč za vso družbo.

Tema se navezuje na spomladansko pobudo, ki je nastala po koncu lanskega Socialnega tedna 5 x 5 ukrepov za boljšo državo. Eno izmed petih področij ukrepov je kariera, druga so identiteta, družina, zdravje in solidarnost. Z izbiro kariere oz. dela želijo v ospredje postaviti človeka, ki mu delo daje dostojanstvo, ne samo možnosti preživetja, je povedal Janko Korošec.

Samo začeti je treba ogled filma v Galeriji Družina



Uvodni dogodek Socialnega tedna 2017 bo v četrtek, 28. septembra, ob 19. uri v Galeriji Družina, kjer si bomo ogledali dokumentarni film Samo začeti je treba o delu in življenju dr. Janeza Evangelista Kreka. Napovednik filma si lahko ogledate tukaj. Dogodek organizirata Socialna akademija in Založba Družina.

Film ni nastal le zaradi 100. obletnice Krekove smrti, temveč predvsem zato, da bi Krekovo vizijo obudili, saj je Krek zdaj že skoraj pozabljen, tudi zato, ker kristjani niso dovolj naredili, da bi njegovo delo ostalo živo, je poudaril Igor Bahovec, pa tudi prejšnji režim mu ni bil naklonjen.

Režiser filma Rok Pisk je ob nastajanju filma v študijskem krožku povezal ljudi različnih poklicev. Ta koncept je sam imenoval kar »krekovski«. Iz Krekovega delovanja je izluščil pet točk: Krekovo vodilno misel Samo začeti je treba, ki ji je Ivan Oman dodal še »tukaj in zdaj«, teoretično podlago (osebne izkušnje revščine, študij na Dunaju, papeževe okrožnice), pravično plačilo za delo, ne miloščine, združevanje posameznikov in gorečnost za idejo.

Kot je dejal p. Branko Cestnik, je pomembno ne le začeti, temveč tudi goreti za idejo. Krekova ljubezen do slovenskega naroda je bila skoraj mistična, gorel je za to, da bi bilo ljudem bolje. Krek je prisluhnil ljudem tistega časa in iskal rešitve, tako da je prisluhnil gibanjem in papeževim okrožnicam, zato so o njem preprosti ljudje govorili z velikim spoštovanjem.

V petek, petek, 29. septembra, pa bo ob 18. uri v Galeriji Družina okrogla miza. Socialni teden se bo končal na predvečer 100-obletnice Krekove smrti, 7. oktobra, v Selcih.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh