Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropa znova v znamenju terorističnih napadov

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 12. 2016 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Evropa znova v znamenju terorističnih napadov

V Ankari ubit ruski veleposlanik, v Berlinu tovornjak zapeljal v množico.

Evropo je v predprazničnih dneh znova zajel val terorizma. V Ankari je včeraj v atentatu življenje izgubil ruski veleposlanik v Turčiji, Andrej Karlov. Na odprtju razstave ga je v hrbet ustrelil 22-letni policist, ki v času dogodka ni bil v službi. Rusija je v Turčijo že napotila svoje preiskovalce, ZDA pa so začasno zaprle svoja predstavništva v Turčiji.

Atentatorja, po navedbah turških oblasti 22-letnega Mevluta Merta Altintasa, sicer pripadnika posebne protiizgredniške enote policije, so na kraju dogodka ubili pripadniki posebnih sil, v dogodku pa so bile ranjene še tri osebe. Policist je med streljanjem kričal: »Ne pozabite Alepa, ne pozabite Sirije!« in »Alah akbar« (Bog je velik).

Nekaj ur po umoru ruskega veleposlanika, nekaj pred 4. uro zjutraj, je do streljanja prišlo tudi pred ameriškim veleposlaništvom v Ankari. Nihče ni bil poškodovan, strelca pa so po navedbah medijev že prijeli.



V Berlinu je tovornjak sinoči zapeljal na božično tržnico in ob tem ubil 12 ljudi. Nemška policija dogodek obravnava kot »verjeten teroristični napad«. V napadu je bilo ranjenih 49 ljudi. Voznik tovornjaka naj bi iz Pakistana v Nemčijo prišel decembra lani, in sicer po t. i. balkanski migracijski poti. Po nekaterih navedbah naj bi bil registriran kot iskalec azila. Policiji je bil že znan zaradi manjših prekrškov, ne pa tudi terorističnih dejavnosti.

Storilec je s tovornjakom zapeljal na tržnico blizu stolnice cesarja Viljema in brez zaviranja oral po njej in ljudeh okoli 80 metrov. Nemška policija preiskujejo domnevo, da je bil tovornjak ukraden z gradbišča na Poljskem.

V Zürichu pa je neznani storilec vstopil v muslimansko molilnico in začel streljati. Pri tem je ranil tri ljudi. Po napadu je pobegnil, policija pa ga še lovi, kar pomeni, da njegova istovetnost in motiv še nista jasna.

Na včerajšnje napade se je odzval tudi novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump, ki je dogodke označil za teroristična dejanja in poudaril, da mora civilizirani svet spremeniti način razmišljanja. »Islamska država in drugi islamistični teroristi neprenehoma pobijajo kristjane v njihovih skupnostih kot del svetovne svete vojne in jih bo treba izbrisati z obličja Zemlje, kar bomo storili skupaj s partnerji, ki imajo radi svobodo«, je sporočil novoizvoljeni predsednik Trump.

V Nemčiji bodo cerkve v Berlinu danes z molitvami in minuto molka počastile spomin na žrtve sinočnjega domnevnega terorističnega napada

Vir: STA / Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh