Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek bo znova umival noge zapornikom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 04. 2017 / 07:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek bo znova umival noge zapornikom

V zaporu Paliano služijo kazen nekdanji člani mafije.

Papež Frančišek bo sveto mašo v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo na letošnji veliki četrtek obhajal v zaporu za nekdanje mafijce v Palianu, so včeraj sporočili s tiskovnega urada Svetega sedeža. Papež bo med obredom umil noge tamkajšnjim zapornikom. Na tiskovnem uradu so še poudarili, da bo papežev obisk strogo zasebne narave in ne bo medijsko izpostavljen.



Po navedbah italijanskega pravosodnega ministrstva je v zaporu trenutno 74 kaznjencev. Ustanova je razdeljena na tri oddelke: moškega in ženskega ter bolniškega, v katerem bivajo pretežno zaporniki, ki bolehajo za tubekulozo.

Poleg bolniškega oddelka je posebnost zapora Paliano tudi v tem, da v njem bivajo t.i. »sodelavci pravice«. Ti zaporniki so skesani nekdanji člani mafije, ki so privolili v sodelovanje s pravosodnim sistemom. V zameno za njihovo sodelovanje je njihova kazen občutna manjša kot sicer, poleg tega pa jim italijanska država zagotavlja zaščito.

Občina Paliano v pokrajini Frosinone in škofiji Palestrina leži približno 60 kilometrov jugovzhodno od Rima.

Papež Frančišek že od začetka svojega pontifikata bogoslužje v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo obhaja na kraju, zaznamovanem s trpljenjem. Leta 2013 je obiskal zapor za mladoletne, kjer je prvič umil noge tudi ženskam in muslimanom. Naslednje leto se je odpravil v dom za bolne in invalide, kjer je znova umil noge tudi predstavnicam ženskega spola, leta 2015 pa se je »vrnil« v zapor. Lani je v begunskem sprejemnem središču severno od Rima umival noge muslimanom, hindujcem ter pravoslavnim koptskim kristjanom, tako moškim kot ženskam.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh