Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Govorice niso nekaj nedolžnega

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 31. 03. 2017 / 13:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Govorice niso nekaj nedolžnega

Govorice niso nekaj nedolžnega

V Galeriji Družina smo v petek, 31. marca, gostili Daria Edoarda Viganoja, avtorja knjige Šepet opravljivcev.

V Galeriji Družina smo v petek, 31. marca, govorili o opravljanju. Gostili smo mons. Daria Edoarda Viganoja, prefekta Tajništva za komunikacije pri Svetem sedežu, ki je predstavil svojo knjigo Šepet opravljivcev, katere prevod v slovenščino je izšel pri Založbi Družina. Pogovor z njim je vodila Manica Ferenc.

Vključevanje in izključevanje

K tematiki opravljanja je Dario Edoardo Vigano pristopil z vidika semiotike (kako deluje besedilo), ki jo je poučeval, in ne z moralnega vidika, čeprav tudi tega ni mogoče zaobiti. Spodbudil ga je tudi papež Frančišek s svojimi izjavami, v katerih poudarja, da opravljanje ubija. To je greh, ki se mu težko upremo. Vigano pa je povedal, da je lahko celo kaznivo dejanje. Z govoricami nekoga vključujemo v skupino (ljudje v njej so povezani z istimi govoricami) ali ga iz nje izključujemo zaradi njegovega stališča in tako vplivamo na družbo. Pripadniki iste skupine presojajo druge.



Nezadovoljni iščejo zadoščenje z govoricami

Z opravljanjem se izkazuje moč, ovrednoti in postavi norma. Nekomu lahko zapremo pot do položaja,, onemogočimo mu napredovanje, ga medijsko ubijemo ipd.

Vsi smo avtorji in žrtve govoric. Tudi če jih delimo, smo avtorji, saj jim tako podaljšamo življenjsko dobo. Ko tega ne storimo, govorica umre in nima več nobenega vpliva – ne more užaliti ali prizadeti žrtve. »Ne pustimo, da bi bili spužve,« je svetoval Vigano. Proti govoricam se najbolj uspešno bojujemo s samoironijo in nasmehom. »Nasmeh odvzame moč.« Tako žrtev ne postane avtor. Če pa jih prevzame nase, sproži nove.

Opravljanje pa ni le reči nekaj, kar ni res, temveč tudi, ko nekaj odvzamemo oz. povemo na pol. Takoj ko vzpostavimo dvom o nekom, že sprožimo ugibanja – verigo dvoma, v kateri vsak doda svoje. Pomembno je, da se zavedamo, da govorice niso nekaj nedolžnega.

Ljudje sprožijo govorice, ker niso zadovoljni s svojim bivanjem in so negotovi. Tako iščejo zadoščenje in lažni občutek, da se nekaj dogaja, iz česar črpajo zadovoljstvo.

Vigano je svetoval, naj se vsak raje osredotoči na svoje življenje, saj je vsak dan korak bliže svoji smrti. Čas, ki ga še nima, naj preživi v polnosti, radosti, gotovosti, svobodi, ne zavrtosti in zagledanosti vase, brez ošabnosti in lažnega ponosa. »Zame je Jezus popolnoma dovolj.«



Zavist, da drugi ne bi imel, česar sam ne morem doseči

»Opravljanje je prvi otrok zavisti, ki kot rak razžira srce in razum. Ne odneha, dokler ne doseže bratovega (včasih sobratovega) ali sestrinega poraza,« je zapisal Vigano v knjigi Šepet opravljivcev. Ob predstavitvi je dodal, da se govorice rodijo iz bolestnega doživljanja zavisti. Nekdo hoče drugemu odvzeti, kar ima, ne da bi sam prevzel, temveč zato, da on ne bi imel, česar sam ne more doseči. To je nekaj človeškega, kar bi lahko ta knjiga pomagala preseči in bi tako postali boljši.

Izkušnje Cerkve

Tudi v Cerkvi je veliko govoric, je priznal Vigano. Izpostavil je primer, ko so mediji govorili, da je papež dejal: »Kdo sem jaz, da bi sodil?«, kar ni bilo res. Vigano je povzel papeže besede: »Če je nekdo gej, ima rad Gospoda in redno moli, kdo sem jaz, da bi sodil?« Prvi del je bil odvzet, povzeto je bilo na pol.



Lažne novice

V sodobnem času so se predvsem zaradi digitalnih medijev razširile lažne novice, je opozoril Tone Rode. Vigano je opozoril na neodgovorno pisanje na blogih. Včasih so bile velike medijske hiše kazensko odgovorne, zdaj pa je profesionalnost medijev manjša, na blogih niti ni moralne odgovornosti, zato se širijo nepreverjene novice. Tako nastane veriga lažnih novic, ki so namensko skonstruirane z določenim slabim namenom. Prav pri neoprijemljivi komunikaciji bi morala biti odgovornost večja, ker je razširjenost večja kot pri tiskanih medijih, je opozoril Vigano.

Avtor je v knjigi Šepet opravljivcev razložil pomen govorne komunikacije znotraj človeške kulture, pojasnil razloge in značilnosti pojava govoric, iz katerih raste tudi opravljanje. Pokazal je na škodo, ki zaradi tega pojava nastaja v družbi in Cerkvi in tudi svetoval, kako naj bi zlasti kristjani odgovarjali na to skušnjavo.

Knjiga Šepet opravljivcev je dostopna tudi na Biblosu in i Tunesu.

Foto: Tatjana Splichal

Video predstavitve:


Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh