Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška Cerkev nasprotuje nedeljskemu nakupovanju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 03. 2017 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Hrvaška Cerkev nasprotuje nedeljskemu nakupovanju

Zagrebški nadškof: proti temu se je srčno boril tudi kardinal Kuharić.

Hrvaški primas, kardinal Josip Bozanić, je izrekel ostro kritiko nedeljskemu odprtju trgovin. Na Hrvaškem so nedeljski obratovalni čas uvedli leta 2009. Med spominskim bogoslužjem za kardinala Franja Kuharića, ki je umrl 11. marca 2002, je kardinal Bozanić spomnil, da je nekdanji zagrebški nadškof »odločno branil Gospodov dan«. Močno si je prizadeval, da trgovine na Hrvaškem ob nedeljah ne bi bile odprte, saj »zaposleni nimajo niti enega prostega dneva za družino in Boga«.

Kardinal Bozanić je v nagovoru razčlenil stanje od leta 2009 do danes. Vedno bolj očitno je, da »doslej še ni bilo videti niti minimalne finančne ali kakšne druge koristi te prakse«. Ravno nasprotno, nedeljsko delo razdvaja družine, s tem pa tudi družbo in državo.

Med bogoslužjem je kardinal Bozanić spomnil, da je bil pred petimi leti – 11. marca 2012 – vpeljan beatifikacijski postopek za Franja Kuharića na škofijski ravni. Kuharić je tudi po smrti ostal globoko zapisan v srcih vernikov. »Prepričani smo, da nas kardinal Kuharić spremlja s svojo molitvijo – ponižen človek, ki je gotovo velik v nebeškem kraljestvu, človek Božjih zapovedi in Božje bližine«, je dejal kardinal Bozanić.

Franjo Kuharić se je rodil 15. aprila 1919 kot trinajsti otrok v kmečki družini v bližini Krašića, rojstnega kraja nadškofa Alojzija Stepinca, ki je Kuhariću 15. julija 1945 podelil duhovniško posvečenje. Na dan posvečenja je Stepinac mladim duhovnikom izrekel znameniti stavek: »Pošiljam vas v krvavo kopel mučeništva«. Kuharić je bil nato v letih 1947 in 1948 cilj napadov komunistične tajne službe. Oba atentata je preživel za las.

Leta 1970 je papež Pavel VI. Franja Kuharića imenoval za zagrebškega nadškofa. Kuharić je nasledil kardinala Franja Sepera (1905-1981), ki je kot prefekt Kongregacije za nauk vere odšel v Vatikan. Kuharić je dvajset let kot predsednik vodil takrat Jugoslovansko škofovsko konferenco. Leta 1997 se je iz starostnih razlogov umaknil z nadškofovskega položaja.

Kuharić si je odločno prizadeval za spoštovanje človekovih pravic, tako v obdobju komunizma kot tudi med balkansko vojno. Trudil se je za izboljšanje odnosov s srbsko pravoslavno Cerkvijo in se v ta namen večkrat srečal s srbskim patriarhom Pavletom.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh