Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Veselimo se besed!

Objava: 23. 06. 2014 / 06:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Veselimo se besed!

Veselimo se besed!

Novinarka Zlata Krašovec je predstavila svojo knjigo Fant, Dečko in Pobič.

Manica Ferenc in Zlata Kraševec, foto: Tatjana Splichal

V ponedeljek, 23. junija, je bila v Galeriji Družina predstavitev knjige Zlate Krašovec Fant, Dečko in Pobič. Knjigo je ilustriral njen sin Lan Seušek. Z avtorico se je pogovarjala Manica Ferenc.

Zlata Krašovec je v knjigi združila dve ljubezni - ljubezen do jezika in ljubezen do svoje družine. Kot mati treh fantov in babica štirih vnukov (na predstavitvi je bil tudi eden izmed sinov s svojo hčerkico Terezijo) dobro pozna otroško govorico. V knjigi so zbrane nekatere zabavne jezikovne dogovdivščine tudi iz njene družine, malce prilagojene, a kljub temu pristne zgodbice, ki si jih družina še zdaj pripoveduje. Tako so se ohranile v ustnem izročilu. Otroci so sposobni odkrivati in izumljati besede, ki so smiselne in logične, marsikatero bi lahko v določenem sobesedilu uporabili tudi odrasli. Vse pa se začne v družini, najprej le z jokom. Zlata Kraševec je ob rojstvu svojih otrok sopznala, da se razlikujejo že po joku, to je že zametek njihovega značaja. Nato pa sledijo prve besede, teh se nauči otrok v družini in se jih razveseli. Tudi avtorica se veseli besed, prav to je namen njene knjige Fant, Dečko in Pobič - razveselimo se redko uporabljenih in novih besed.

Slovenščino avtorica razume kot rožico Malega princa - lepa je, a nečimrna. "Od nas zahteva, da znamo uporabljati dvojino in da znamo sklanajti tako nemogoče besede, kot sta mati in hči," je hudomušno opisala naš materni jezik. "Z jezikom se moramo ukvarjati, kot se Mali princ ukvarja z rožico, da bo cvetel." Ni ji vseeno, kako pove tisto, kar namerava sporočiti. "Treba je povedati smiselno in hkrati lepo. Novinarjem včasih zmanjka časa za to, kar ni dobro." To pa nikakor ne pomeni, da je puristka, temveč meni, da je treba vsako besedo uporabiti v pravem kontekstu. Celo tujke so primerne v določenih, predvsem strokovnih, besedilih, vendar sicer zagovarja uporabo slovenske besede, če jo imamo. Ob tem pa so lahko prav otroci tisti, ki nam pokažejo, kako bi lahko odkrivali nove besede, saj je prepričana, da otroške sposobnosti igranja z besedami nikoli ne izgubimo. Le začnemo ga uporabljati bolj kot orodje, ne več kot igračo. "Za otroke so jezik legokocke. Tako se tudi mi igrajmo z njimi in jih uporabljajmo. Otrok, ki ima več legokock, lahko zgradi več stvari, enako je tudi z besedami. Iz njih lahko zgradimo vse."

Knjiga pripoveduje zabavne prigode družine Besednjak, v kateri so Ata, Mami in trije fatje: Fant, Dečko in Pobič. Začne se z jokom, nato raste od prvih še nerodnih besed in skovank, do zvedavih pogovorov, šaljivega zbadanja in radostnih zmag v igri besed, kjer največ štejejo izvirnost, domiselnost in smisel za humor. Knjiga Fant, Dečko in Pobič je poklon večno živemu maternemu jeziku in vabilo k veselemu odkrivanju sveta besed. Na koncu knjige je nekaj praznih strani, v katere si lahko starši in otroci zapišete nove skovanke in zanimive zgodbice, o otroku, ki odkriva svet besed. Poleg knjige zato dobite tudi nepogrešljivo darilo: SVINČNIK. Tako želi Zlata Kraševec spodbuditi družine, da bi tudi same spodbujale otroke k odkrivanju slovenskega jezika in da bi jezikovne domislice, ki zrastejo v njihovi družini, zapisale kar v knjigo Fant, Dečko in Pobič.

Zlata Krašovec je dobrovoljna ljubiteljica besed in slovenskega jezika na splošno. Ta je bil njeno orodje in igrača tudi v karieri, saj je priznana publicistka, 30 let je bila tudi urednica Kmečkega glasu, sicer pa je objavljala še v Družini, Jani, Pavlihi, Magu ... sodelovala pa je tudi z Radiem Ognjišče.



K. C.

Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh