Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Junija pet novih kardinalov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 05. 2017 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Junija pet novih kardinalov

Junija pet novih kardinalov

Papež bo imenoval nove cerkvene dostojanstvenike iz Malija, Španije, Laosa, El Salvadorja in s Švedske.

Papež Frančišek je včeraj na Trgu sv. Petra v Vatikanu napovedal imenovanje petih novih kardinalov, ki prihajajo iz Malija, Španije, Laosa, El Salvadorja in s Švedske. To so Jean Zerbo, nadškof v malijski prestolnici Bamako, barcelonski nadškof Juan Jose Omella Omella, Louis-Marie Ling Mangkhanekoun, apostolski vikar v Pakseju, Laos, Gregorio Rosa Chavez, pomožni škof v nadškofiji San Salvador, in stockholmski nadškof Anders Arborelius. Konzistorij bo zasedal 28. junija.

Novi kardinali so tesni sodelavci in svetovalci papeža Frančiška. Ta kolegialna podpora se uradno izkazuje na konzistorijih, ki jih papež skliče in vodi ob posebnih priložnostih. Poznamo redne in izredne konzistorije.

Na redne so povabljeni vsaj tisti kardinali, ki so tedaj navzoči v Rimu, sklicani pa so večkrat na leto za pripravo določenih uradnih dokumentov, denimo potrditev kanonizacij. V eno- ali večletnih razmikih so namenjeni tudi imenovanju novih kardinalov. Priložnostno papež na teh srečanjih prosi tudi za nasvet »glede določenih zahtevnih vprašanj«. Rednih ali splošnih konzistorijev se lahko, za razliko od izrednih, v določenih primerih udeleži tudi javnost.

Izrednih konzistorijev naj bi se udeležili vsi člani kardinalskega zbora. Te po cerkvenem pravu skliče papež, »kadar se pojavijo posebne zahteve Cerkve ali obravnava zahtevnih vprašanj«.

Vir: Kathpress
Foto: RV / AP / splet / Aleteia

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh