Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kiril I. spomnil na dramo oktobrske revolucije

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 12. 2016 / 08:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kiril I. spomnil na dramo oktobrske revolucije

100. obletnica oktobrske revolucije nas spominja, da »upor proti Bogu« vodi v samouničenje.

Ko bo Rusija v letu 2017 obeležila 100. obletnico oktobrske revolucije, bo to priložnost tudi za Cerkev, da narod opozori pred negativnimi posledicami za družbo, ki se odvrne od Boga, je na letnem srečanju duhovnikov, menihov in redovnic moskovske eparhije poudaril moskovski patriarh Kiril I. Eden izmed najpomembnejših naukov, ki ga je moč potegniti iz oktobrske revolucije, je ta, da je »družba, ki se upira Bogu in njegovim večnim moralnim zapovedim«, obsojena na samouničenje, je patriarhove besede navedla ustanova Pro Oriente.

Nujno potrebno je, da se tega spomnijamo prav v današnjem času, je zatrdil patriarh, »ko se v celi vrsti držav pojavljajo poskusi, da bi življenje ljudi in sistem javnosti gradili na temeljih odrivanja religije na obrobje družbe«. V povezavi s tem pastoralna dejavnost Cerkve prevzema malodane »zgodovinske razsežnosti«, je prepričan Kiril I. Navsezadnje so dogodki leta 1917 privedli do »prevzema oblasti s strani skrajnih političnih sil«, ki so »širile idejo ateizma in materializma ter uničevale tradicionalni način življenja« - s posledico »krvave državljanske vojne in množičnega zatiranja vseh, ki so razmišljali drugače«.

Po patriarhovih besedah je bila ruska Cerkev v desetletjih po oktobrski revoluciji dejansko izpostavljena brezštevilnim preganjanjem: na deset tisoče vernikov, veliko število škofov, duhovnikov, menihov in redovnic je bilo preganjanih, mnoga svetišča in samostani so bili zaprti, uničeni ali pa spremenjeni v posvetne objekte. Naloga Cerkve danes je zato tudi analiza dogajanja v Rusiji v letu 1917, s pomočjo katere naj bi prišli do koristnih naukov za prihodnost.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh