Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Klemen Križaj o uporabi zelišč

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 29. 11. 2019 / 13:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2023 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje

Klemen Križaj o uporabi zelišč

Zelišča so že dolgo tisti človekov pripomoček, ki mu s svojim zdravilnim učinkom lajša pot do boljšega počutja.

Zelišča so že dolgo tisti človekov pripomoček, ki mu s svojim zdravilnim učinkom lajša pot do boljšega počutja.


Patricia Kociper in farmacevt Klemen Križaj o pravilni uporabi zelišč.

Izhodišče za Družinin kulinarfest na Slovenskem knjižnem sejmu v Ljubljani so bile v četrtek, 28. novembra, tri knjige velike poznavalke zdravilnih zelišč Marie Treben so bile tri knjige, ki jih je izdala založba Družina: Vsakodnevni stresOtroške bolezni in Alergije.

Povezovalka dogodka Patricia Kociper je najavila, da se bomo srečali s sicer že pokojno avstrijsko zeliščarico, ki je v svojih receptih in napotkih še vedno zelo živa. Njen gost je bil velik poznavalec zdravilnih zelišč farmacevt Klemen Križaj iz zelišče lekarne p. Simona Ašiča.

Z zelišči, ki jih bomo nabirali, moramo biti dobro seznanjeni

Odgovarjal je na vprašanja kot so kako pravilno uporabljati zdravilna zelišča pri boleznih, kako se spopadati z alergijami in stresom ter podobnimi. S svojimi recepti navdušuje posameznike za spoznavanje zdravilnih učinkovin zelišč, ki rastejo v našem domačem okolju. Govoril je o preprostih domačih receptih, ki jih lahko uporabi vsak izmed nas.



Poudaril je, da moramo biti z zelišči, ki jih bomo nabirali, dobro seznanjeni. Moramo biti zelo pazljivi, da nam zelišče ne bo škodovalo, ampak koristilo. Spomnil je, da je razlika med zelišči in uradno medicino velika. Zelišča nam služijo za preventivo.

Zelišča moramo uporabljati zmerno

Tudi na zmerno uporabo je opozoril, saj, tako kot z ničemer, tudi z zelišči ne smemo pretiravati. Z nekaterimi moramo biti zelo previdni, pred tem pa jih dobro poznati, nekatera pa so nenevarna in tudi zelo priljubljena. Svetoval je zmerno uporabo šiška, bezga, lipe, materine dušice in še nekaterih.

Dejal je, da so najbolj pogosti načini uporabe čajne mešanice, ki jih pripravljamo v obliki poparkov. Za preventivo jih uporabimo enkrat do največ dvakrat na dan. S seboj je imel tudi nekaj zelišč, ki jih je predstavil: šipek, sivko, rman, korenine angelike, koprivo.

Fotografije Ivo Žajdela

Več v videoposnetkih.

1. del:



2. del:



3. del:


Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh