Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Korak naprej pri Halasovi beatifikaciji

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 07. 2015 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Korak naprej pri Halasovi beatifikaciji

Vatikan je potrdil veljavnost škofijskega postopka za beatifikacijo Danijela Halasa.
Vatikanska kongregacija za zadeve svetnikov je izdala dekret o veljavnosti škofijskega postopka za beatifikacijo leta 1945 umorjenega prekmurskega župnika Danijela Halasa, poroča Večer. Kot je za STA pojasnil tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec, gre za prvi korak v postopku beatifikacije oziroma kanonizacije.

Postopek se je po poročanju časopisa na škofijski ravni končal aprila lani, takrat je murskosoboški škof Peter Štumpf v Rim odnesel dokumentacijo o tem primeru, ki so jo tam uradno odprli septembra. Pobudo za začetek postopka za razglasitev Halasa za krščanskega mučenca so leta 1999 podali duhovniki lendavske dekanije. Za njegovo razglasitev za blaženega sta pomembna Halasovo svetniško življenje in ugotovitev, da je bil ubit zaradi vere, piše Večer.

Omenjeni dekret o veljavnosti škofijskega postopka odpira vrata za nadaljevanje postopka na rimski ravni. Na podlagi dekreta se namreč lahko začneta pripravljati zapis o Halasovem mučeništvu in analiza primera.

Dekret tako predstavlja prvi korak v postopku beatifikacije oziroma kanonizacije. Tovrstnih postopkov je po Strehovčevih besedah pri nas sicer še več, so pa na različnih ravneh.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh