Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Krekovski krožek« ustvaril film o Kreku

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 09. 2017 / 08:44
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Krekovski krožek« ustvaril film o Kreku

»Krekovski krožek« ustvaril film o Kreku

V četrtek, 29. septembra, se je s premiero dokumentarnega filma o Kreku Samo začeti je treba začel Socialni teden.
V četrtek, 29. septembra, se je začel 9. Socialni teden, ki ga organizira Socialna akademija. Tema letošnjega tedna je kariera, vendar v širšem pomenu kot delo, ki je temelj človekovega dostojanstva. Slogan pa Delam, da (pre)živim.

Delo, delavca in kmeta je dobro opazoval in mu poskušal olajšati življenje Janez Evangelist Krek, ki je umrl pred 100 leti, zato se ob Socialnem tednu posebej posvečajo njegovemu prispevku za boljše življenje vsakega delavca, njegove družine in širše družbe vse do naroda.

Čeprav so ga mnogi spoštovali, pa je čutil tudi pritiske zaradi svojega dela, vendar so mu vsaj po smrti tudi nasprotniki priznali njegovo veličino.

Samo začeti je treba

Prvi dogodek Socialnega tedna, organiziran v sodelovanju z Založbo Družina, je bil v kletni dvorani Galerije Družina, in sicer premiera dokumentarnega filma o Kreku z naslovom Samo začeti je treba, ki ga je režiral Rok Pisk. Ker so pri njem sodelovali ljudje različnih talentov, ga je poimenoval kar »krekovskega«. »Krek nas je vse nagovoril, marsikaj se od njega naučimo. Dal nam je spodbudo, da smo videli, da 'samo začeti je treba',« je dejal ob premieri.

V filmskem krožku so se povezali podobno, kot je Krek povezoval ljudi, je potrdil tudi član krožka Igor Bahovec. »Spomin naroda o tako pomembnem človeku, ki je bil skoraj zabrisan v času socializma, je prav, da se znova dvigne, ker bo dal navdih, zato da se narod poživi, počisti in najde nove poti naprej.« Poudaril je, da bi se morali Slovenci znati kljub razlikam spoštovati in združiti.


Vodja Socialnega tedna Janko Korošec s člani študijskega filmskega krožka

Film Samo začeti je treba govori o življenju, župnikovanju in delu dr. Janeza Evangelista Krekater njegovi aktualnosti za sedanji in prihodnji čas. V njem so o Kreku spregovorili Igor Bahovec, p. Branko Cestnik, Ivan Oman, Andreja Megušar, Janez Juhant, Aleš Primc, p. Metod Benedik in drugi. Predstavili so življenjsko pot, Krekove ideje na izzive takratnega časa in tudi odgovore na vprašanje, kako nam Krek lahko pomaga zdaj in v prihodnosti. Krekove misli pa slišimo tudi neposredno skozi njegove citate.



Napovednik si lahko ogledate tukaj.

V ospredju naj bo človek, ne delo

Temo socialnega tedna je predstavil vodja Socialnega tedna Janko Korošec. Tema se navezuje na pobudo, ki je nastala po koncu lanskega Socialnega tedna 5 x 5 ukrepov za boljšo državo. Eno izmed petih področij ukrepov je kariera, prek katere želijo v ospredje postaviti človeka, ki mu delo daje dostojanstvo, ne samo možnosti preživetja. Tako, kot je Krek v ospredje postavil človeka, ne delo, bi se moral zgoditi premik tudi v sedanjem času, da bi vsako delo bilo dobro tudi za družbo. O tem je v filmu spregovoril tudi Igor Bahovec.



Potrebujemo novodobnega Kreka

Gospodarska in finančna kriza je globoko zarezala v področje dela, zato bi tudi zdaj potrebovali nekoga, kot je bil Krek ali pa bi morali preučiti njegovo vizijo, jo po potrebi preoblikovati za naš čas, ko delo mnogokrat ne omogoča v polnosti živeti, temveč le preživeti, za nekatere je celo to težko, čeprav delajo. Kapital ima moč nad posameznikom, ga oblikuje in se z njim igra, delovna okolja pa so razpršena, sodelavci ne držijo skupaj, je opozoril p. Branko Cestnik. Krek je znal povezati ljudi. Kdo jih bo povezal zdaj?

»Denar je vse, človek ni nič. To je ravnilo sedanje dobe.«


Vsak niti ne more opravljati dela, za katerega je bil poklican, zahtevani so prožnost, fleksibilnost, vendar so pravično plačilo namesto miloščine in druge pravice ter dostojanstvo postavljeni na stranski tir.

Kot je dejal Krek: »Predstavljati si moramo, da ne delimo delavcem milosti, ampak pravico. Dva zmedena pojma sta kriva vse socialne prekucije: denar in človek. Denar je vse, človek ni nič, to je ravnilo sedanje dobe. Vrniti moramo denarju pravi pojem, ki ga ima pred Bogom, — v krščanstvu; tako tudi človeku. Delavcu se mora dati priložnost, da dobi kako stvar, katero imenuje svojo; za to ima vsak pravico, tudi delavec..«

Besede, ki veljajo tudi za sedanji čas.

V porastu je individualizem, kar ne more prinesti ničesar v skupno dobro. To prinaša tudi osamljenost, v kateri se težave zdijo večje, kot v resnici so. Krekovo povezovanje, ne le ob skupnem projektu, kot se je izkazalo pri nastajanju filma, temveč tudi sicer, v zasebnosti, bi se morali znova povezati, saj lahko le skupaj rastemo.

Založba Družina pripravlja knjigo o Kreku, ki bo izšla ob 100-letnici njegove smrti.

Preberite tudi:

Delam, da (pre)živim - novinarska konferenca o Socialnem tednu
Okrogla miza o novih tehnologijah - v petek, 29. septembra, ob 18. uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu v Ljubljani
Delo kot vrednota - Janko Korošec, vodja socialnega tedna 2017

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh