Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kristjani molimo za edinost Cerkva

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 01. 2017 / 08:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kristjani molimo za edinost Cerkva

Kristjani molimo za edinost Cerkva

Molitvena osmina za edinost kristjanov letos v znamenju jubileja reformacije, Berlinski zid kot simbol sprave.

Danes začenjamo z molitveno osmino za edinost kristjanov, ki se bo zaključila v sredo, 25. januarja. V naslednjih osmih dneh se bodo po svetu združevali verniki različnih krščanskih Cerkva in skupaj molili za edinost med kristjani. Mednarodna rdeča nit letošnje molitvene osmine v letošnjem letu je jubilej reformacije, geslo pa je vzeto iz drugega pisma apostola Pavla Korinčanom (5,14): »Kristusova ljubezen nas priganja«.

V okviru letošnje molitvene osmine sta v ospredju dva poudarka: slavljenje Božje ljubezni in milosti, ki ljudem odpušča zaradi milosti same, poleg tega pa naj bi izrazili tudi bolečino zaradi globokih delitev, ki so sledile reformaciji, in javno izrekli skupno krivdo. S tem naj bi odprli možnost za nove korake na poti odpuščanja in sprave. Temelj vsebin za molitveno osmino naj bi predstavljala papeževa apostolska spodbuda Veselje evangelija.

Molitveno osmino za edinost kristjanov bodo zaznamovali tudi v Vatikanu. Vrhunec slovesnosti tradicionalno predstavlja sklepna molitev večernic v rimski baziliki sv. Pavla zunaj obzidja, ki je letos na programu v sredo, 25. januarja, ob 17. uri in 30 minut. Papeški svet za spodbujanje edinosti med kristjani in Ekumenski svet Cerkva sta že v začetku leta objavila besedila za letošnjo molitveno osmino, v katerih je 500. obletnica Luthrove objave 95 tez označena kot »ključni dogodek reformacijskega gibanja, ki je stoletja prežemalo življenje zahodne Cerkve«. Besedila vsako leto pripravi druga država, letos je bila na vrsti Nemčija, pri tem pa so sodelovali katoličani, pravoslavci, protestanti, predstavniki svobodnih in starovzhodnih Cerkva. K boljšemu razumevanju skupnega praznovanja 500. obletnice reformacije pripomore tudi dokument Od konflikta do skupnosti (Cerkveni dokumenti št. 150).



Korenine molitvene osmine za edinost kristjanov segajo v drugo polovico 18. stoletja. Od leta 1968 teme in besedila za molitveno osmino pripravljata Papeški svet za spodbujanje edinosti med kristjani in Ekumenski svet Cerkva.

O pripravi na letošnjo molitveno osmino je za Radio Vatikan spregovoril p. Tony Currer, ki je pri Papeškem svetu za edinost med kristjani pristojen za odnose z anglikansko in metodistično Cerkvijo in je kot vatikanski predstavnik spremljal delo zadolženih skupin. Kot je dejal, je nemška skupina poleg spomina na reformacijo spretno uporabila tudi novejši simbol delitve, Berlinski zid, na podlagi katerega je pripravila razmišljanja o pomenu sprave.

Berlinski zid kot simbol delitve »je ločeval družine«, je pojasnil p. Currer, »krščanske delitve pa prav tako ločujejo družine in to je za nekatere ljudi boleča stvarnost, podobno kot je bil nekdaj Berlinski zid«. Kot so poudarili predstavniki nemških Cerkva, sta prižiganje sveč in iskrena molitev pripomogli k zrušenja te pregrade.



»To je čudovita podoba odpravljenih delitev in porušenih preprek, za kar so poskrbeli običajni ljudje, tako da so počeli nekaj, kar jim nihče ni mogel preprečiti: v srcih so se obračali k Bogu, molili in prižigali sveče. Naj bo ta podoba zgled naši molitvi v letošnji osmini za edinost kristjanov: prižigajmo sveče in molimo v veri, da lahko porušimo zidove, ki nas razdvajajo, da lahko končno odpravimo delitve, ki ločujejo družine ter nas ločujejo od naših bratov in sester v Kristusu.«

Vir: Kathpress / Vatican Radio
Foto: arhiv Družine (T.S.) / splet

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh