Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kritika in svarila po sporazumu med Kitajsko in Vatikanom

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 09. 2018 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.09.2018 / 09:54
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kritika in svarila po sporazumu med Kitajsko in Vatikanom

Hongkongški kardinal Zen zahteva odstop vatikanskega državnega tajnika.
Začasni sporazum o imenovanju škofov, sklenjen med Kitajsko in Svetim sedežem, je med drugim poskrbel tudi za ostro kritiko in svarila. Upokojeni hongkongški škof, 86-letni kardinal Joseph Zen Ze-kiun, je Vatikanu že med pogajanji očital naivnost in svaril pred »razprodajo« Cerkve na Kitajskem. Zdaj pa je za medije spregovoril o »neverjetni izdaji« in izrazil zahtevo po odstopu vatikanskega državnega tajnika kardinala Pietra Parolina zaradi »izdaje katoliške vere«. Papežev vodilni diplomat vernike, ki bi jih moral zaščititi, meče v levje žrelo, je prepričan Zen. V blogovskem zapisu je ostro kritiziral tudi nepreglednost okoli podpisanega sporazuma.

Katoliška Skupnost sv. Egidija nasprotno razrešitev spora glede škofovskih imenovanj na Kitajskem ocenjuje kot znamenje cerkvenega preboja, nekateri poznavalci pa menijo, da papež Frančišek ne bo imel dosti možnosti vpliva, če se bo Peking odločil, da škofovskega kandidata izbere brez njegove potrditve.

Na dan podpisa začasnega sporazuma med Svetim sedežem in Kitajsko je papež Frančišek v polno cerkveno občestvo znova sprejel osem tamkajšnjih škofov, ki so bili posvečeni brez papeške potrditve.

Imenovanje katoliških škofov je bila doslej največja ovira pri približevanju Svetega sedeža in Kitajske. Uradni diplomatski odnosi med državama so bili prekinjeni leta 1951. Kot je pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke, cilj sporazuma ni politične, temveč pastoralne narave: katoliški verniki naj bi »imeli škofe, ki so v polnem cerkvenem občestvu z Rimom, obenem pa jih priznava tudi kitajska vlada«.

Del kitajske Cerkve je pogajanja v preteklih mesecih spremljal s precejšnjim dvomom. Predvsem kardinal Zen sporazum ocenjuje kot »mojstrovino domiselnosti«. Sporočilo, da je sporazum s Kitajsko »začasen«, obenem pa brez navedbe datuma veljavnosti, »ne pove ničesar«, je Zen kritiziral vatikansko diplomacijo. Ta kitajskim vernikom sporoča, naj ji slepo zaupajo, po kardinalovem mnenju pa je težko sprejeti in zaupati nečemu, če človek ne ve natančno, kaj sledi.

Popuščanje Pekinga v odnosu do Vatikana »zgodovinski korak«

Po mnenju italijanskega poznavalca razmer na Kitajskem pa je kitajsko politično vodstvo s sprejemom začasnega sporazuma o škofovskih imenovanjih v Katoliški cerkvi naredilo zgodovinski korak v odnosih z Vatikanom. Peking je prvič v zgodovini »priznal versko pristojnost papeža na Kitajskem«, česar nikoli niso storili niti nekdanji kitajski cesarji.

Sporazum bi lahko pomenil večjo versko svobodo za kitajske katoličane, kljub temu pa seveda v odnosih med Vatikanom in Pekingom ostaja še veliko izzivov in težav.

Vir: Kathpress / RV
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh