Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maronitski škofje pozivajo k dnevu posta in molitve

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 08. 2020 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2020 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maronitski škofje pozivajo k dnevu posta in molitve

K solidarnosti z Libanonom in tamkajšnjimi verskimi skupnostmi spodbujajo tudi evropski škofje.

Foto: Vatican Media

Maronitski škofje v Libanonu so jutrišnji dan, soboto, 8. avgusta, razglasili za dan posta, molitve in spreobrnjenja, kot so sporočili ob zaključku rednega mesečnega srečanja v letni rezidenci patriarhata v mestu Dimane.

Molitev bo namenjena žrtvam torkovih eksplozij v libanonski prestolnici, njihovim družinam, ozdravljenju ranjenih in poškodovanih, ter medicinskemu osebju in pripadnikom varnostnih sil. Gre za to, »da si s potrebno žrtvijo prizadevamo za skupni blagor in obnovo Libanona, dežele svobode, bratstva in pravne države«. »Vsi upamo, da smo to sposobni narediti,« so v svoji izjavi zapisali škofje.

Srečanje pod vodstvom patriarha kardinala Bechare Raia je bilo pod vtisom eksplozij v bejrutskem pristanišču, v katerih je minuli torek pozno popoldne življenje izgubilo najmanj sto ljudi, na tisoče pa je bilo ranjenih. V znamenje solidarnosti bo Cerkev po navedbah škofov odprla svoja župnišča, samostane in druge ustanove ter po svojih najboljših močeh nudila pomoč prizadetim.

Maronitski patriarh kardinal Rai je trenutne razmere v Libanonu sicer označil kot »katastrofalne«: »Država je v hudi gospodarski in finančni krizi, zaradi katere je nemogoče premagati to humanitarno katastrofo.« Kardinal je pozval skupnost držav, naj pomaga Libanonu, njegovemu klicu na pomoč pa se je pridružil tudi tamkajšnji sunitski veliki mufti, šejk Abdul Latif Derian, ki je izrecno pozval arabski svet, naj naredi vse, kar je v njegovi moči, »da bi razbremenil in podprl prebivalce Libanona in jim pomagal pri ozdravljenju hudih ran«.

Evropski škofje: poziv k solidarnosti in molitvi za Libanon

V imenu vseh evropskih škofov pa je bližino in sočutje prebivalcem Libanona izrazil predsednik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE), luksemburški nadškof kardinal Jean-Claude Hollerich, je poročal spletni portal Vatican News.

Kardinal Hollerich je družinam žrtev in vsem tistim, ki so izgubili svoje prijatelje, sosede ali sodelavce, izrekel globoko sožalje ter jim zagotovil molitev in bližino vseh škofov. Cerkev v Evropski zvezi je trdno na strani Libanoncev, vključno s številnimi begunci, ki so v državi našli zatočišče pred nasiljem in vojno in so jih tamkajšnji prebivalci velikodušno sprejeli. Libanon je sicer majhna država, vendar igra ključno vlogo v prizadevanjih za mir na celotnem območju Bližnjega vzhoda, je spomnil kardinal.

Države članice Evropske zveze je tudi pozval, naj »v tem dramatičnem zgodovinskem trenutku, ki ga poleg vsega zaznamujejo še epidemija koronavirusa, težka gospodarska kriza in območna nestabilnost, še naprej stojijo ob strani vladi in državljanom Libanona, vključno s krajevnimi verskimi skupnostmi«.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh