Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni dan strpnosti

Objava: 16. 11. 2016 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodni dan strpnosti

Mednarodni dan strpnosti

Ob mednarodnem dnevu strpnosti tudi v Sloveniji potekajo dogodki za zaznamovanje tega dneva.
Ob današnjem mednarodnem dnevu strpnosti, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 1996, tudi v Sloveniji potekajo dogodki za zaznamovanje tega dneva. Med drugim so v Izobraževalnem centru Eksena pripravili več prostovoljnih aktivnosti. V okviru človekoljubnega nepridobitnega projekta promocije strpnosti Mi smo za strpnost! bodo poslali predstavnikom države, lokalnih skupnosti in drugim poslanico strpnosti. Dopoldne bodo rektorju Univerze v Ljubljani Ivanu Svetliku predali slavnostno tiskano izdajo deklaracije o načelih strpnosti, nato pa še ministrici za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anji Kopač Mrak.

Učimo strpnosti že najmlajše

Ob tem so vrtcem, osnovnim in srednjim šolam kot darilo poslali program za zaznamovanje mednarodnega dneva strpnosti in jih povabili, da ga izvedejo v tem tednu v okviru svojih aktivnosti. Popoldne pa bodo v svojih prostorih za otroke pripravili lutkovno predstavo na temo strpnosti z naslovom Dinozaver Tiko in veliki zob, nato pa izvedli javno predavanje o pomenu strpnosti.

Načela strpnosti

V deklaraciji o načelih strpnosti, ki so jo države članice Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) sprejele leta 1995, so med drugim zapisali, da so ljudstva Združenih narodov odločena obvarovati prihodnje rodove pred strahotami vojne, potrditi vero v temeljne človekove pravice, dostojanstvo in vrednost človeka, in v ta namen živeti strpno in mirno v sožitju in dobrih sosedskih odnosih.

Nagrada za strpnost

Misijonar Pedro Opeka je leta 2013 prejel nagrado za strpnost (Price of Tolerance), ki jo od leta 1997 podeljuje Evropska akademija za znanost in umetnost, prejmejo pa jo osebe ali ustanove, ki si prizadevajo za človekove pravice in spoštljivo sožitje onkraj meja narodne in verske pripadnosti.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh