Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miren dialog kljub izrazito nasprotnim stališčem

Objava: 19. 11. 2014 / 07:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje

Miren dialog kljub izrazito nasprotnim stališčem

Na drugem Nikodemovem večeru v Mariboru so svoja stališča o krščevanju otrok soočili gostje z zelo različnimi stališči.

Drugaokrogla miza Nikodemovih večerov v Mariboru, ki jih organizira Katoliškištudentski center Sinaj, se je vrtela okrog zakramenta krsta, naslov pa je bil:Krščevanje otrok – prednost ali nasilje?

P.Ivan Hočevar, vodja KŠC Sinaj in teolog, je moderiral pogovor med  Natašo Tkalec (družinska mati), MilanomFrasom (družinski oče), Vladom Beganom (član Koalicije za ločitev države in Cerkve)in dr. Romanom Globokarjem (moralni teolog).

Pozačetni izmenjavi izkušenj lastnega otroštva (razen ga. Tkalec so bili vsikrščeni kot otroci) so se vsi gostje strinjali, da vera je vrednota in da krstane bi smeli jemati neodgovorno. Razlika pa se je pokazala v pojmovanjuzakramenta svetega krsta, predvsem pa v tem, ali je krst otrok v skladu z 41.členom slovenske ustave (ta zagotavlja staršem pravico do verske in moralnevzgoje otrok v skladu z njihovo starostjo in zrelostjo). Ga. Tkalec in g. Begansta trdila, da se svoboda otrok, ki se še ne zavedajo sami sebe, s krstom kršiin da bi se zanj morali odločiti otroci ob svoji polnoletnosti (brez predhodneverske vzgoje, predvsem pa brez prakse). G. Fras in g. Globokar pa sta zagovarjalastališče, da se nihče ne more svobodno odločiti za nekaj, česar ne pozna in stakrst razložila kot praznovanje božjega otroštva in kot takega  znamenje Božje pomoči človeku.

Večerse je sklenil ob spoznanju, da je marsikateri pojem iz katoliške vere mordapremalo jasen in pojasnjen ter da katoličani s svojim delovanjem večkrat zamegljujemonauk Cerkve, v katero smo s krstom včlenjeni. In da se seveda da izpeljatimiren dialog tudi, ko so gostje na dveh različnih bregovih.

Fani Pečar

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh