Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

O zdravniški etiki

Za vas piše:
I. Ž.
Objava: 11. 06. 2018 / 13:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2018 / 13:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

O zdravniški etiki

Založba Mladinska knjiga in Cankarjeva založba sta izdali knjige o zdravniški etiki, partizanskem kirurgu in najlepših krajih na svetu.
Matjaž Zwitter: Pogovori o zdravniški etiki

Cankarjeva založba je izdala knjigo Matjaža Zwittra Pogovori o zdravniški etiki, v kateri nas avtor zapelje v življenje, ki ne prenese predalčkanja in črno-belih delitev. V etiki pogosto ni pravilnih ali napačnih stališč, pač pa le tehtanje med vrednotami, ki jim vsakdo z vso pravico daje drugačno težo.

Uvodnim, razumevanju etike name­njenim poglavjem sledijo poglavja o komunikaciji, o odnosih v zdravstvenem timu, strokovni napaki in o medicini ob omejenih materialnih možnostih.

Poglavje Portret zdravnika predstavlja vso širino zdravniškega poklica, od izjemnih in v narodno ali v svetovno zgodovino zapisanih osebnosti pa do anonimnih zdravni­kov in zdravnic, ki pogosto sami trpijo zaradi prehudega bremena, nerealnih pričakovanj in izgorevanja. Temu sledi široka paleta etičnih dilem v različnih vejah medicine.

Zadnji del knjige predstavlja seminar­je, katerih namen je, da bralca spodbudijo k premišljanju. Prav na koncu pa je dodan še Kodeks zdravniške etike, ki je bil v prenovljeni, sodobni obliki sprejet jeseni 2016.

Ivan Cankar: Kako sem postal socialist

V zbirki Kondor je izšla knjiga Ivan Cankar. Kako sem postal socialist in drugi spisi. Cankarjevi politični niso samo tisti teksti, s katerimi se je pisatelj leta 1907 dejavno vpletel v politični boj za prostor slovenskega dela avstro-ogrske monarhije v dunajskem parlamentu.

Njegova politična agitacija za socialdemokratsko stranko, utesnjeno v tradicionalni antagonizem med klerikalno in liberalno skupino, je napovedala odmevna predavanja, ki jih je Cankar v zadnjem desetletju svojega življenja napisal in izrekel za delavsko javnost v Trstu in drugod po slovenskem govornem ozemlju.

Njegova socialistična ideja je prepojila njegovo literarno ustvarjanje v celoti, začenši z nekaterimi najslavnejšimi besedili, po katerih Cankarja prepoznavamo kot velikega pisatelja. Ti teksti v izdelanem, visoko estetiziranem slogu izpeljujejo misel o posamezniku, ki bi svojo izjemnost moral uveljaviti v družbi.

Cankarjev socializem torej ni družbena ideologija, ni navodilo za politično gradnjo slovenske družbe, temveč je nacionalna in univerzalna, transnacionalna pot, na kateri misleči posameznik lahko uresniči svojo izjemnost, edinstvenost in samobitnost. V tej drži je Ivan Cankar izrazito političen pisec. Izbor je naredil in spremno besedo napisal Primož Vitez.

Lindsey Rogers: Partizanski kirurg

Cankarjeva založba je izdala zelo zanimivo knjigo, prevod dela Lindseyja Rogersa Partizanski kirurg. Kritični prevod je opravila in obširno spremno besedo napisala Alenka Puhar. Gre za pomembno knjigo zavezniškega kirurga o komunistično-partizanskem boju. Zdravil in operiral je v bolnici Ajdovec, svetoval in operiral pa še v petih drugih bolnicah v Kočevskem rogu.

Videl je veliko vojnega nasilja, hkrati pa je lahko kot tujec in intelektualec gledal na razmere v partizanih s kritične distance in opazil dejanja, s katerimi se ni strinjal. Njegova najbolj kritična opažanja so bila v prvi slovenski izdaji leta 1962 izločena, zdaj pa je besedilo objavljeno v celoti. Prevajalka knjige, Alenka Puhar, se je v predgovoru posebej posvetila prav vprašanjem partijske cenzure. Dodano je dokumentarno gradivo in fotografije.

Najlepši kraji na svetu

Založbi Mladinska knjiga in Reader's Digest sta objavili knjigo Najlepši kraji na svetu. V njej je v besedi in sliki predstavljenih sto najzanimivejših, najskrajnejših in najbolj neverjetnih kotičkov našega planeta po izboru uredništva Reader's Digest.

Z njo lahko »potujemo« po najznamenitejših delih sveta, od grške Akropole, španske utrdbe Alhambra, svetišča Abu Simbel v starodavnem Egiptu, indijskega čudesa Tadž Mahala, fresk v kapeli arena v Padovi, San Gimignana v Italiji, Koloseja v Rimu, katedrale v Chartresu v Franciji, Heidelberga in gradu Neuschwanstein v Nemčiji, Krakova na Poljskem, Dubrovnika, japonske svete gore Fudži do slovitega mostu Golden Gate v San Franciscu, pokopališča Zentralfriedhof na Dunaju, in Velikega kanjona.


V knjigi s čudovito slikovno opremo in z vsemi ključnimi podatki so nanizani tudi mnogi, manj slavni, vendar nič manj osupljivi cilji te poti: odmaknjeni otoki, čudovita mesta na vrhu gora, slikovite tržnice, eksotični templji, mrzli ledeniki in razkošni vrtovi ter celo tovarne, svetilniki in premogovniki (kompleks Zollverein v Porurju v Nemčiji). Knjiga nas bo razvedrila in poučila, predvsem pa bodo ti biseri spremenili način, kako gledamo na svet in njegova stotera čudesa.

Razstrupimo jetra in žolč

Če imamo težave z jetri in žolčem, se to odraža na našem zdravju in počutju − počutimo se, kot da nam močno primanjkuje energije. Jetra so naš najpomembnejši presnovni organ, ki ga lahko negujemo in krepimo z naravnimi zdravili, kot so zdravilne rastline, homeopatska zdravila in Schüsslerjeve soli, ter ustrezno prehrano. Priročnik Nicole Schaenzler Razstrupimo jetra in žolč vsebuje tudi štiritedenski program za učinkovito razstrupljanje jeter in izboljšanje presnove.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh