Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od ponedeljka bodo šole in vrtci začasno zaprti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 12. 03. 2020 / 08:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2020 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od ponedeljka bodo šole in vrtci začasno zaprti

Od ponedeljka bodo šole in vrtci začasno zaprti

Slovenija bo danes uradno razglasila epidemijo koronavirusa.

Foto: Reuters

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je pristojnima ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naročil, naj pripravita vse potrebno, da bodo s prihodnjim ponedeljkom vse vzgojno-izobraževalne ustanove v Sloveniji začasno zaprle vrata. Šarec je na družbenem omrežju poudaril, da gre za v zdajšnjem položaju nujen ukrep, čeprav za seboj potegne marsikaj.

80-odstotno nadomestilo plače

Po seji vlade je odhajajoči premier napovedal, da bo Slovenija danes uradno razglasila epidemijo koronavirusa, dodal pa še, da bodo vsem, ki bodo morali zaradi zaprtja vzgojno-izobraževalnih ustanov ostati doma, zagotovili nadomestilo v višini 80 odstotkov plače. Minister za izobraževanje, ki opravlja tekoče posle, Jernej Pikalo, je sicer že prej napovedal: »Vladi bom predlagal, da v primeru zaprtja vseh šol vsem, ki so odsotni z dela, zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače.«

Janša: Priporočamo, da otrok že jutri ne pošiljate v šole in vrtce

Šarčev naslednik na čelu vlade Janez Janša, ki bo operativno ekipo očitno dobil že v petek zvečer, pa je sporočil: »Vsem staršem, ki si lahko že jutri organizirajo varstvo, priporočamo, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte. Pozivamo šolske oblasti, da nemudoma začnejo/nadaljujejo priprave za izvedbo vsaj dela šolskega programa na daljavo. Prosimo župane, da pomagajo pri organizaciji varstva prioritetno za zaposlene v kritični infrastrukturi: zdravstvu, energetiki, varnosti, oskrbi, komunali. Podrobnejši nabor ukrepov za upočasnitev širjenja koronavirusa, ki jih bo nova vlada obravnavala in sprejemala (če kljub pozivom in urgentnosti ne bodo uvedeni že danes), bo predstavljen danes čez dan.«

PREBERITE ŠE:

Komentar: Kaj nam sporoča koronavirus?

Pogled iz župnije: Ukrepe jemljemo resno

Dovoljene so maše z do 100 verniki, verouk odpovedan

Župnije v času novega virusa korona

Prvi primeri okužb v kranjski in novogoriški regiji

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, je že v sinočnjih Odmevih namignil, da na ministrstvu resno razmišljajo o zaprtju vrtcev in šol, saj da bo »takšen ukrep glede na zdajšnje širjenje okužb treba sprejeti.« Po zadnjih uradnih podatkih je bilo sicer danes ob 9. uri pri nas potrjenih 82 okužb z novim koronavirusom, prve primere so zabeležili v kranjski in novogoriški regiji.

Pouk že prekinjen na dveh osnovnih šolah

Pouk je za dva tedna že prekinjen v OŠ Šmarje pri Jelšah, v kateri imajo potrjeni dve okužbi z novim koronavirusom, in OŠ Frana Albrehta Kamnik, v kateri so potrdili okužbo pri učiteljici. Prav tako so pedagoški proces že v nedeljo prekinili na Univerzi na Primorskem, včeraj pa je tudi Univerza v Ljubljani do preklica odpovedala izvedbo vseh oblik neposrednega pedagoškega dela.

V Zavodu sv. Stanislava staršem priporočajo ...

V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano staršem priporočajo, da vrtčevski otroci, osnovnošolski učenci, dijaki in učenci glasbene šole ostanejo doma že jutri, v petek. Bo pa v vrtcu in osnovni šoli omogočeno varstvo za zdrave otroke, če ga starši ne morejo zagotoviti drugače.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh