Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež dejanj: nebotičnik, prenosno stranišče in kosilo z zaporniki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 03. 2017 / 08:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež dejanj: nebotičnik, prenosno stranišče in kosilo z zaporniki

Papež dejanj: nebotičnik, prenosno stranišče in kosilo z zaporniki

Frančišek je v Milanu iskal stik z obrobjem in se izkazal kot spontan človek.

Papež Frančišek je med enodnevnim obiskom v Milanu minulo soboto znova zbujal pozornost z »neobičajnimi« dejanji. Obisk je začel v blokovskem naselju, kjer se je srečal s tremi družinami. V »Beli hiši«, stanovanjskem naselju na vzhodu Milana, je obiskal ženo, ki že leta neguje težko invalidnega moža, ter se srečal z družino iz Maroka in starejšim zakonskim parom. Med obiskom je spregovoril tudi s predstavniki migrantov, Romov in muslimanov.

V milanski stolnici, eni najznamenitejših cerkva v Italiji, je molil na grobu sv. Karla Boromejskega (1538-1584) ter se srečal s približno 4.000 duhovniki, redovniki in redovnicami milanske nadškofije. V nagovoru med srečanjem je med drugim pohvalil vlogo stalnih diakonov v katoliški Cerkvi in obenem poudaril, da ti ne morejo prevzeti duhovniškega položaja. Redovnike in redovnice je spodbudil, naj jim usihajoče število duhovnih poklicev v Evropi ne jemlje poguma in pri tem poudaril, da je pomembnejša kakovost od količine. Po srečanju je na trgu pred stolnico zmolil angelovo češčenje in zbranim vernikom podelil apostolski blagoslov.

Okoli poldneva se je srečal z okoli stotimi zaporniki in za 50-metrsko mizo v jetnišnici San Vittore skupaj z njimi obedoval milansko rižoto in kotlet. »Pri vas se počutim kot doma«, je dejal Frančišek. Celo pri nujnih življenjskih potrebah se je sveti oče izkazal za spontanega človeka in je na gradbišču v blokovskem naselju uporabil kar prenosno stranišče.

Popoldne je papež v milanskem parku obhajal slovesno bogoslužje na prostem, ki se ga je udeležilo milijon vernikov, s čimer je bila to najbolj obiskana bogoslužna slovesnost s papežem v Italiji od začetka njegovega pontifikata. V nagovoru je papež zbrane pozval k odločni podpori in oznanjevanju krščanskega sporočila. Ob vseh »bolečih položajih« v svetu kristjani ne smejo ostati zgolj opazovalci, »ki zrejo v nebo in čakajo dež«. Krščansko upanje lahko izkusimo kljub vsem izgubam, bojem in strahovom v naših vsakdanjikih. Ob tem je sveti oče ostro obsodil sleherno izkoriščanje revnih, migrantov in mladostnikov.

Na srečanju z mladimi, predvsem birmanci milanske nadškofije, in njihovimi starši, je papež staršem priporočil, naj skupaj z otroki in drugimi družinami obiskujejo nedeljsko mašo in se po njej odpravijo v park, kjer se otroci lahko poigrajo. Na ta način družine vero živijo v domačem okolju, otroci pa spoznavajo navade in običaje, ki jih obhajamo v cerkvenem letu. Starši naj se pri posredovanju vere svojim otrokom vrnejo v lastno otroštvo in premislijo, kaj jih jih je kot otroke najbolj nagovarjalo in vabilo k obiskom bogoslužij.

Papežev obisk so spremljali strogi varnostni ukrepi, v pripravljenosti je bilo okoli 2.500 policistov. Na milanskih ulicah je na deset tisoče ljudi svetemu očetu pripravilo prisrčen sprejem.

Vir: Kathpress
Foto: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh