Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk Egipta v znamenju miru

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 04. 2017 / 06:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev obisk Egipta v znamenju miru

Papežev obisk Egipta v znamenju miru

Frančišek in veliki imam al-Tayyeb govornika na mirovni konferenci v Kairu.

Papeževo potovanje v Egipt konec letošnjega aprila bo v znamenju miru, kot je razvidno iz uradnega gesla obiska svetega očeta v Kairu: Papež miru v Egiptu miru. V Vatikanu so včeraj objavili tudi podrobnosti programa Frančiškovega obiska v tej severnoafriški deželi.



Sveti oče bo Kairo obiskal 28. in 29. aprila na povabilo egiptovskega predsednika Abdela Fattaha al-Sisija, tamkajšnjih katoliških škofov, koptskega patriarha Tavadrosa II. in velikega imama islamske univerze Al-Azhar, šejka Ahmeda Mohameda al-Tayyeba. Skupaj z velikim imamom bosta spregovorila na mednarodni mirovni konferenci v egiptovski prestolnici.

Predsednik al-Sisi bo papeža sprejel 28. aprila popoldne v predsedniški palači, kjer je predviden tudi pogovor s šejkom al-Tayyebom, preden bosta na konferenci predstavila vsak svoj nagovor na temo miru.

Istega dne bosta predsednik al-Sisi in sveti oče nagovorila politične in družbene voditelje v Egiptu, zatem pa bo Frančišek obiskal svojega koptskega »kolega«, patriarha Tavadrosa II. Kot je še razvidno iz programa, bo papež 29. aprila v Kairu obhajal slovesno bogoslužje, nato pa je na programu kosilo z egiptovskimi škofi ter skupna molitev z duhovniki, posvečenimi osebami in semeniščniki. Frančišek bo v Egiptu preživel 27 ur.

Prvi papež, ki je obiskal Kairo, je bil leta 2000 Janez Pavel II. (1978-2005). Odtlej so Arabska pomlad, okrepitev Muslimanske bratovščine in njihov zaton po nastopu predsednika al-Sisija leta 2013 močno spremenili položaj krščanske manjšine v deželi. Tudi teološki dialog med Vatikanom in univerzo Al-Azhar je medtem doživel obdobje »zatišja«. Pred kratkim je bil medverski dialog znova vzpostavljen in je po navedbah iz Vatikana vstopil v »novo fazo« medsebojnih odnosov. Tema trenutnih razprav so strategije v boju proti verskemu skrajništvu.

V Egiptu večinsko prebivalstvo predstavljajo sunitski muslimani. Delež koptskih kristjanov, katerih izvor sega v najzgodnejše obdobje krščanstva, ocenjujejo na okoli 10 %. Sodobno družbo prežemajo islamske težnje. Od konca leta 2010 je bila koptska Cerkev vedno znova tarča napadov islamskih skrajnežev. Število katoličanov med okoli 94 milijoni prebivalcev v Vatikanu ocenjujejo na 240.000.

Vir: Kathpress
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh