Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet let od umora koptskih mučencev v Libiji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2020 / 11:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2020 / 15:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pet let od umora koptskih mučencev v Libiji

Spominske slovesnosti v njihovem domačem kraju, razstava z novim dokaznim gradivom.

Foto: splet

V spomin na koptske mučence, ki so jih pred petimi leti v Libiji kruto umorili islamski skrajneži, na območju egiptovskega mesta Samalut do 16. februarja prirejajo različne slovesnosti. Osrednji prizorišči sta velika koptska pravoslavna cerkev v al-Ouru, postavljena na vladne stroške, in muzej, oba posvečena koptskim mučencem. Kot poroča avstrijski Kathpress, bo osrednji spominski dan 15. februar, ko bodo odprli razstavo z novim dokumentacijskim gradivom o zgodovini koptskih mučencev; na ogled bodo razstavne plošče v arabskem, angleškem in francoskem jeziku ponazarjajo usodo umorjenih.

Dvajset egiptovskih delovnih migrantov iz Samaluta in njihov ganski kolega so bili v začetku januarja 2015 ugrabljeni z avtobusa v Libiji. Video posnetek o njihovem obglavljenju je po spletu zaokrožil 15. februarja istega leta. Le teden dni po vesti o pokolu se je koptski pravoslavni papež Tavadros II. odločil, da bo 21 umorjenih zapisal v martirologij koptske Cerkve, kot spominski dan pa je določil 15. februar.

V muzeju v Samalutu, urejenem v njihov spomin, so ohranjene lisice, s katerimi so mučencem zvezali roke. Na ogled so tudi ostanki oranžnih kombinezonov, ki so jih morali koptski kristjani obleči na ukaz islamskih morilcev. Med razstavnimi eksponati so še kovanci iz žepov mučencev, njihovi čevlji ter nekaj osebnih in delovnih dokumentov.

Trupla mučencev so našli in prepoznali konec septembra 2017 v množičnem grobu na libijski obali v bližini mesta Sirte. Egiptovska vlada je nato poskrbela za njihov prevoz v domovino.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh