Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plemenita skrb za družbo

Bogomir Štefanič ml.
Za vas piše:
Bogomir Štefanič ml.
Objava: 21. 09. 2016 / 11:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Plemenita skrb za družbo

Plemenita skrb za družbo

Pred vrati je socialni teden 2016 pod naslovom »Slovenija, moja država?«

Z jutrišnjo predstavitvijo zbornika Slovenija 2041, ki je izšel pri založbi Družina in prinaša »prispevke o viziji razvoja slovenske države«, kot pravi podnaslov zbornika (uredil ga je dr. Aleš Maver), se začenja osma izdaja socialnega tedna, ki bo pod skrbništvom Socialne akademije spletla široko mrežo dogodkov (okoli 45 v vseh šestih škofijah slovenske države in dveh sosednjih, goriški in tržaški), na tak ali drugačen povezanih z razmislekom o slovenski državi ob njeni 25-letnici. »Slovenija je tudi po 25 letih še vedno moja dežela. Le z mojim demokratičnim udejstvovanjem pa bo postala tudi moja država,« je sklepno sporočilo poslanice socialnega tedna, ki nakazuje smer tega razmisleka in tudi iskanja nadaljnjih konkretnih korakov, ki bi Sloveniji omogočili narediti korak naprej iz sedanjega stanja, pogosto razumljenega kot stopicanje na mestu ali celo nazadovanje.

Socialni teden 2016 bo tudi letos, kot je na današnji tiskovni konferenci povedal njegov voditelj Janko Korošec, sestavljen iz treh sklopov: že omenjenega uvodnega dogodka v Galeriji Družina jutri ob 19. uri, vrste dogodkov, ki se bodo zvrstili do 1. oktobra, in zaključnega seminarja (30. septembra in 1. oktobra na Planini pri Rakeku), na katerem bodo prireditelji dogodkov v okviru socialnega tedna 2016 in tudi drugi, ki »jim ni vseeno«, oblikovali skupni program na petih področjih: identiteta, družina, kariera, zdravje in solidarnost. Za vsako izmed teh področij želijo zapisati 5 ukrepov, ki bi se v slovenski državi morali zgoditi, da bi storili korak naprej (od tod tudi naslov seminarja 5 x 5 za boljšo državo). Ukrepi bodo širši javnosti predstavljeni 6. oktobra na posvetu v državnem svetu, gotovo pa bodo šli predvsem v smeri, kaj lahko civilna družba naredi za skupno dobro državne skupnosti.


Janko Korošec

Prav vloga civilne družbe je bila točka, ki se je je na današnji tiskovni konferenci dotaknil dr. Žiga Turk, eden izmed avtorjev zbornika Slovenija 2041 in tako tudi udeleženec jutrišnje predstavitve v Galeriji Družina. Že nekaj let z občudovanjem spremlja socialni teden, pri katerem sicer sodeluje že od prve izdaje leta 2009, ko je sprejel vabilo, da v ta okvir vstopi kot bloger. V vsebini tega, kar se dogaja znotraj vsakokratnega socialnega tedna, dr. Turk prepoznava »plemenito skrb organizatorjev za slovensko družbo«. Socialni teden namreč prebuja in povezuje na ravni civilne družbe, nevladnih organizacij, artikuliranja posameznih idej, interesov, in tako sooblikuje vmesni prostor zaupanja in sodelovanja med sferama družine in države/politike, ki v Sloveniji »ne živi tako dobro, kot bi lahko«, je pa nujni gradnik delujoče demokratične družbe. Dragocen prispevek Socialne akademije, skrbnice socialnega tedna, pa vidi predvsem v tem, da skuša v družbene procese vpeti zlasti mlade.



In o čem bo dr. Turk govoril na jutrišnjem dogodku? Seveda ni »izdal« vsebine svojega nastopa, pri katerem bo izhajal iz prispevka, objavljenega v zborniku Slovenija 2041, nakazal pa je, da bo šla njegova misel v smeri asociacije, ki se ji ob naslovni številki zbornika nikakor ni mogel izogniti – moči številke '41, ki marsikoga, tudi ko razmišlja o prihodnosti, najprej popelje v leto 1941. Zakaj se to dogaja, kje je tista točka, kjer se stvari v preteklosti lomijo in zlomijo, kdo so bili ljudje, ki so bili tega zloma sposobni, kje so danes, kakšne so posledice njihovega ravnanja – o tem in še čem torej jutri zvečer.


Žiga Turk

Socialni teden 2016 bo torej, spodbujen s srebrno obletnico osamosvojitve, svojevrsten preplet refleksije, pogleda nazaj, in iskanja vizij prihodnosti. V to smer bo šel tudi eden izmed večjih dogodkov, posvet Franc Tomšič in njegov čas, ki ga v Domu krajanov Šmarca 30. septembra v sodelovanju z lokalno skupnostjo prirejata Društvo Demos na Kamniškem, Društvo Sv. Jakob. Predsednik Društva Demos na Kamniškem mag. Igor Podbrežnik je na današnji tiskovni konferenci predstavil temeljne vsebinske obrise posveta, ki bo večplastno osvetlil ne le naslovno osebnost, temveč skozi njo družbene razmere pred osamosvojitev, vzpostavljanje pogojev za politično in gospodarsko demokracijo, čas oblikovanja nove države in političnega sistema. Med sodelujočimi na posvetu bodo dr. Milan Balažic, dr. Stane Granda, dr. Bogomir Kovač, dr. Aleš Maver, dr. Janko Prunk, dr. Andreja Valič Zver ter Tomšičevi sindikalni in politični sodelavci dr. Gorazd Drevenšek, Jože Erčulj, mag. Branko Grims, Andrej Magajna, mag. Igor Podbrežnik in Anton Tomažič.


Igor Podbrežnik

Ali s takim programom organizatorji ne tvegajo, da bodo deležni očitka o neplodnem »oziranju v preteklosti«, ko bi se vendar morali ukvarjati s prihodnostjo? Očitek o takšni ločnici je popolnoma neupravičen, je prepričan dr. Žiga Turk: o čemer koli namreč govorimo danes, bo imelo posledice za prihodnost in ne bo spreminjalo preteklosti. Edina stvar, o kateri lahko rečemo kaj trdnega, pa je prav preteklost, o kateri imamo podatke, vire, meritve. Če torej »danes kaj rečemo o preteklost, je to zato, da bi vplivali na prihodnost«.

Prav to pa je ambicija socialnega tedna: da enotedensko dogajanje vzpostavi kot sprožilec trajnega civilnodružbenega angažiranja čim širšega kroga državljanov – da bi po tej poti Slovenija v (čim bolj bližnji) prihodnost postala »moja država«.

Fotografije: Bogomir Štefanič

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh