Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po svetu veliko zanimanja za knjigo pogovorov z Benediktom XVI.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 08. 2016 / 08:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po svetu veliko zanimanja za knjigo pogovorov z Benediktom XVI.

Po svetu veliko zanimanja za knjigo pogovorov z Benediktom XVI.

Predstavitev slovenskega prevoda bo 9. septembra v Ljubljani.

Ves svet nestrpno pričakuje novo knjigo pogovorov nemškega verskega časnikarja Petra Seewalda z upokojenim papežem Benediktom XVI., ki naj bi izšla v letošnjem septembru v več jezikovnih različicah, med drugim tudi v slovenščini. Seewald in nemški škof Georg Gänswein bosta izvirnik v nemškem jeziku z naslovom »Benedikt XVI. - Letzte Gespräche« (Benedikt XVI. – zadnji pogovori) predstavila 12. septembra v Münchnu, predstavitev slovenskega prevoda pa je predvidena 9. septembra v Ljubljani.



V knjigi je omenjen tudi »Regensburški govor«, ki ga je nemški papež pred desetimi leti predstavil med obiskom v domovini. Predavanje na univerzi v mestu ob Donavi je leta 2006 povzročilo precej razburjenja in izbruhov nasilja v islamskem svetu.

V svojem »zatočišču«, nekdanjem samostanu v Vatikanskih vrtovih, je upokojeni papež, ki po lastnih besedah živi »v svetu, vendar na samem«, odgovarjal na vprašanja časnikarja Seewalda o številnih aktualnih temah. Med drugim sta govorila o aferi Vatileaks, ko je papežev strežnik v javnost spravil nekaj osebnih pisem Benedikta XVI., pa o korupciji in škandalih v Vatikanu, o obstoju in odpravi »homoseksualnega lobija«, o nacionalsocialistični vzgoji mladega Josepha Ratzingerja ter o spolnih zlorabah v katoliški Cerkvi.

Na osebni ravni naj bi Benedikt v knjigi z veliko topline in naklonjenosti govoril o svojem nasledniku Frančišku, ki ima »dar za ljudi«, kar je po Benediktovih besedah lastnost, ki je sam ni premogel. Med konklavom leta 2013 je imel v glavi nekaj imen za svojega naslednika, vendar med njimi ni bilo Jorgeja Bergoglia.

Glede spornih sodb o Benediktovem pontifikatu naj bi upokojeni papež izrekel tudi nekaj samokritike. Uvideti bi bil moral, kot pravi, da je obsežna naloga, kakršna je reforma papeštva, še posebej pa Vatikana, močno presegala njegove zmožnosti.

Nova knjiga pogovorov z Benediktom XVI. naj bi bila po navedbah medijev tudi neke vrste avtobiografija. Joseph Ratzinger začenja s svojim otroštvom v Nemčiji pod Hitlerjevim vodstvom in spomni, da se je moral pod prisilo pridružiti Hitlerjevim mladincem, t.i. »Hitlerjugend«. Spregovori tudi o začetkih svojega duhovništva in o imenovanju za münchenskega nadškofa.

Kot že v nekaterih prejšnjih knjigah o Benediktu XVI./Josephu Ratzingerju časnikar Seewald tudi tokrat misli nemškega papeža iz večurnih pogovorov predstavlja v knjižni obliki. Italijanski časnik Corriere della Sera naj bi pred izidom objavil »pregled« dela, ki bo v italijanščini prav tako predstavljeno v drugem tednu septembra.

Upokojeni papež Benedikt je v letošnjem aprilu obhajal svoj 89. rojstni dan, junija pa 65 let mašniškega posvečenja. Nazadnje je v javnosti spregovoril na slovesnosti v njegovo čast 28. junija v vatikanski dvorani sv. Klemena, v navzočnosti papeža Frančiška, ko je izrekel nekaj zahvalnih besed.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh