Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Podpisi zbrani, referenduma ne bo?

Za vas piše:
STA
Objava: 27. 03. 2015 / 08:36
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Podpisi zbrani, referenduma ne bo?

Podpisi zbrani, referenduma ne bo?

Koalicija Za otroke gre je v štirih dneh zbrala 48.146 podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma.

Zbiranje podpisov je ustavljeno.

Koalicija Za otroke gre je v štirih dneh zbrala 48.146 podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, sta povedala Metka Zevnik in Aleš Primc na novinarski konferenci. "Jaz mislim, da ta številka, zbrana v tako kratkem času, pove, da Slovenci nismo razdeljeni ob tem vprašanju, ampak, da nas je ta zakon poenotil," je izjemno število podpisov komentirala Metka Zevnik. Odločitev DZ, da zavrne razpis referenduma, pa so v koaliciji označili za protiustavno in nezakonito. Zavrnitev je Koalicija sicer pričakovala, čeprav je upala, da Državni zbor tega ne bo sprejel. Glede nadaljnjih ukrepov pa bodo počakali na razplet na ustavnem sodišču. "Ugotavljamo, da imamo v Sloveniji podivjano večino v Državnem zboru, ki zlorablja ustavo in zakon," je dejal Primc.

"V imenu koalicije očitam tej vladi, da zaničljivo govori o 48.146 državljankah in državljanih oz. ter še 85.000, ki so dali pobudo za referendum," je povedala Metka Zevnik in pri tem omenila besede državne sekretarke, ki se je spraševala, ali ljudje, ki so dali pobudo in jo podpisali, sploh vedo, kaj so podpisali. "Tako je pohodila kompetence vseh teh ljudi," meni. Pobudo so po njenih besedali podpisali vsi spektri poklicev od doktorjev do kmetov. "Morali bi delati s srcem," je še komentirala delo poslancev.

Primc je o zakonski zvezi povedal, da ta ni bila nikoli ugotovljena kot protiustavna. "Ravno to je težava, ker spreminjajo definicijo zakonske zveze, čeprav ni bila nikoli ugotovljena kot protiustavna." Metka Zevnik pa je poudarila še, da je zveza med moškim in žensko splošna človekova pravica.

Podpise za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih parov, so začeli zbirati v ponedeljek. V 35 dneh bi morali zbrati 40.000 podpisov.

Zbiranje podpisov napovedovali že pred sprejetjem novele

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so predlagali v ZL z namenom odprave diskriminacije istospolnih parov. V koaliciji Za otroke gre pa so prepričani, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih, čemur nasprotujejo. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so napovedovali že pred sprejetjem novele, po njenem sprejetju v DZ pa jo tudi vložili, skupaj z več kot 80.500 podpisi volivcev.

Zavrnitev razpisa referenduma

Državni zbor je na izredni seji s 53 glasovi za in 21 proti zavrnil razpis referenduma in zaustavil zbiranje referendumskih podpisov. Predlog je v ponedeljek v postopek v DZ vložila skupina 23 poslancev ZL, DeSUS, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pa so ga na obravnavi na matičnem delovnem telesu podprli tudi v SMC.



"V koaliciji Za otroke gre smo do zadnjega upali, da DZ ne bo podlegel radikalizmu ZL in ne bo sprejel njihovega predloga o prepovedi referenduma. Gre za protiustaven in nezakonit sklep DZ, ki meče slabo luč na slovenski demokratični in pravni red," so v odzivu zapisali v koaliciji.

"Prepoved referenduma je nedopusten udarec slovenski demokraciji. S to odločitvijo so poslanci zavestno odvzeli del temeljnih državljanskih pravic, ki jih državljanom zagotavlja ustava," so dodali.

Foto: Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Sveti Ladislav
Svetniki
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh