Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poklon Bogdanu Žoržu

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 12. 02. 2015 / 09:28
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poklon Bogdanu Žoržu

Poklon Bogdanu Žoržu

V Novi Gorici bodo 28. februarja 2015 zaznamovali prvo obletnico smrti psihologa, psihoterapevta in dejavnega Primorca Bogdana Žorža.

Bogdan Žorž. Foto: Tatjana Splichal

V Novi Gorici bodo zadnji dan v februarju zaznamovali prvo obletnico smrti psihologa, psihoterapevta in dejavnega Primorca Bogdana Žorža. S svojo prodorno besedo je odpiral nova obzorja, izdal je tudi več knjig, v katerih je večinoma obravnaval vzgojo in sodobne napake v družbi.

Posvečal se je vzgoji in težavam mladih

Na ljubljanski Filozofski fakulteti je študiral psihologijo. Po diplomi leta 1971 je delal v Centru za socialno delo v Novi Gorici, ki ga je tudi vodil. Zanimala ga je predvsem vzgoja, še posebej prestopništvo mladih in obrobni psihološkimi pojavi v družbi, s čimer se je ukvarjal tudi na podiplomskem študiju. Posvečal se je gestalt terapiji, to je izkustvena oblika psihoterapije, ki poudarja osebno odgovornost in se osredotoča na posameznikovo izkušnjo. Bogdan Žorž je bil član Evropske zveze za gestalt terapijo in predsednik Slovenskega društva za gestalt terapijo. Imel je evropsko diplomo iz gestalt psihoterapije ter splošno evropsko diplomo iz psihoterapije. Razvil je izviren družinski model terapevtske pomoči otrokom in mladostnikom. Od leta 1998 je v Čepovanu nad Novo Gorico skupaj z ženo vodil zasebni zavod za otroke, mladostnike in družine v stiski.

Strokovni simpozij v Novi Gorici

Njegov glas je za vedno utihnil 6. marca lani. Teden dni prej, v soboto, 28. februarja, ob 16. uri pa se Odbor za pripravo simpozija in zbornika o Bogdanu Žoržu spomnil na življenje in delo tega znamenitega Primorca. »Čutimo se dolžni ohranjati spomin nanj, predvsem zaradi otrok, mladostnikov in družin, ki jim je zapustil neprecenljivo dediščino,« pravijo v odboru.

V Kulturnem domu v Novi Gorici bo strokovni simpozij s kulturnim programom, na katerem bodo Bogdana Žorža predstavili njegovi strokovni kolegi, prijatelji in tisti, ki jim je kot terapevt pomagal. Odbor vodi Boštjan Toplikar, župnik v Dornberku, domači župniji Bogdana Žorža.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh