Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomagajmo do dostojnega življenja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 24. 08. 2016 / 11:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomagajmo do dostojnega življenja

Pomagajmo do dostojnega življenja

Slovenska karitas je predstavila dobrodelni akciji Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja.

V Galeriji Družina so v sredo, 24. avgusta, predstavili dobrodelni akciji Slovenske karitas z naslovoma Za srce Afrike in Z delom do dostojnega življenja, ki sta se začeli 15. avgusta in bosta trajali do 15. septembra 2016.

O akcijah in projektih so spregovorili Imre Jerebic in Jana Lampe s Slovenske karitas, s. Vesna Hiti, 25 let misijonarka v Afriki (v Ruandi in Burundiju), s katero Karitas sodeluje pri obeh dobrodelnih akcijah, Dubravka Šekoranja, vodja Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve RS in Vida Merše, darovalka, ki že 6 let z mesečnim darom podpira družino v Ruandi.

Akcija Za srce Afrike letos poteka že enajsto leto. Zbrana sredstva so namenjena razvojno-humanitarnim projektom na področju zdravstva, šolstva ter oskrbe z vodo in hrano, ki jih Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji v osrednjem delu Afrike. Posamezne razvojne projekte sofinancira tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Letos bodo zbrana sredstva podarili namenjena naslednjim projektom:



V Safi v Centralnoafriški republiki bodo letos podprli nakup vse potrebne medicinske opeme za novozgrajene prostore zdravstvenega centra in pomagali pri nakupu hrane za 400 podhranjenih otrok.

V Mukungu v Ruandi v okviru zdravstvenega centra potrebujejo dve sobi ter sanitarije za bolnike, ki so več mesecev v oskrbi. V sodelovanju s s. Vesno Hiti bodo podprli gradnjo in opremljanje. Ob podpori MZZ RS bodo nadaljevali zdravstveno vzgojo in oskrbo nosečnic in mater.

V Rwisabiju v Burudniju bodo v sklopu vrtca podprli gradnjo in opremljanje večje učilnice za izobraževanje več kot 200 otrok in tudi njihovih staršev. Sofinancirali bodo tudi delo vzgojiteljic, ki pomagajo usmiljenkam.

V Ampitafi na Madagaskarju Janez Krmelj znova prosi za podporo pri nakupu riža za dnevni obrok za cca. 250 osnovnošolcev, za katere je pogosto to edini obrok na dan.

V Kasungu v Malaviju, kjer v novi gimnaziji postopoma začenjajo pouk, bodo omogočili nakup 150 vzmetnic in vzglavnikov za internat za revna dekleta in fante. Za pomoč prosi p. Alojz Podgrajšek.

Svoj dar lahko nakažete na TRR:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana,
Info: 01/ 300 59 60
TRR: SI56 0214 0001 5556 761, BIC banke: LJBASI2X, Koda namena: CHAR,
Sklic: SI00 212, Namen: Za srce Afrike

S poslanim SMS s ključno besedo Afrika5 na 1919 pa boste prispevali pet evrov.

Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje že več kot 250.000 ljudem v srcu Afrike. V zadnjih desetih letih so ob delni podpori Ministrstva za zunanje zadeve RS in Misijonskega središča ter s pomočjo dela srčnih misijonarjev in domačinov zgradili/obnovili in opremili 5 šol in vrtec, 3 zdravstvene centre in 2 porodnišnici, 8 večjih vodnjakov, podprli pa so tudi delovanje treh centrov za podhranjene z nakupi hrane.

S sredstvi, zbranimi v lanski akciji, so:

v Burundiju podprli gradnjo in opremljanje nove osnovne šole z 12 učilnicami, sanitarijami ter dvema 10.000 l cisternama za oskrbo z vodo,

v Centralnoafriški republiki v okviru zdravstvenega centra, ki oskrbuje območje s 25.000 prebivalci, podprli gradnjo dveh dodatnih sob za bolnišnično oskrbo otrok in odraslih, dveh stranišč in tušev, sobe za lekarno in sprejemnice,

v Ruandi v sodelovanju s sestro Vesno Hiti omogočili razširitev porodniškega dela zdravstvenega centra, kjer se mesečno rodi do 50 otrok, in podprli zdravstveno vzgojo za nosečnice ter matere o higieni in prehrani otrok,

na Madagaskarju na prošnjo misijonarja Janeza Krmelja podprli nakup ultrazvoka za porodnišnico, kjer se letno rodi več kot 200 otrok,

v begunskih kampih v Ruandi, kamor je lani zaradi konflikta v Burundiju pribežalo več kot 40.000 beguncev, večinoma otrok in žensk, v sodelovanju s sestrami usmiljenkami in Caritas Ruanda podprli nakup oblačil, pokrival in čevljev za otroke in odrasle, spodnjega perila za ženske ter pleničk za novorojenčke.



Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje 250.000 ljudem v srcu Afrike

V zadnjih desetih leti smo preko akcije Za srce Afrike in ob delni podpori Ministrstva za zunanje zadeve RS in Misijonskega središča ter s pomočjo dela srčnih misijonarjev in domačinov zgradili/obnovili in opremili 5 šol in vrtec, 3 zdravstvene centre in 2 porodnišnici, 8 večjih vodnjakov, podprli pa smo tudi delovanje 3-h centrov za podhranjene z nakupi hrane. Dosedanja pomoč iz Slovenije dnevno lajša življenje 250.000 ljudem v srcu Afrike, med njimi je polovica otrok.

Z delom do dostojnega življenja

Akcija Z delom do dostojnega življenja s trajno mesečno podporo najrevnejšim družinam v Afriki Slovenska karitas se nadaljuje že sedmo leto, v Albaniji tretje in na Šrilanki drugo leto. Glavni namen te akcije je, da lahko družina z lastnim delom in dodatnim mesečnim zaslužkom (24 evrov v Afriki, 48 evrov v Albaniji in 30 evrov na Šrilanki), preživi in dostojneje živi, ima dostop do hrane, zdravil in šolskih potrebščin. V akciji sodeluje že 456 slovenskih darovalcev (botrov), ki s trajno podporo pomagajo 263 revnim družinam v Afriki, 12 v Albaniji ter 5 na Šrilanki.

Foto: Tatjana Splichal


Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh