Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pomagajmo prizadetim ob potresu v Nepalu

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 04. 2015 / 08:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pomagajmo prizadetim ob potresu v Nepalu

Pomagajmo prizadetim ob potresu v Nepalu

V akcijo pomoči se je vključila tudi Slovenska karitas.

Žal se število smrtnih žrtev ob potresu v Nepalu še vedno povečuje. V nekaterih delih je močno tresenje tal porušilo kar 90 odstotkov zgradb. Številni so ujeti pod ruševinami, z vsakim dnem pa je upanja, da bi našli preživele, vse manj. Poleg več kot 5000 smrtnih žrtev pa je še več kot 8000 ljudi ranjenih, večina pa nima strehe nad glavo, zato preživljajo noči kar pod milim nebom in so odvisni od pomoči drugih. Na prizadetem območju primanjkuje hrane, vode, šotorov, odej …

»Reševanje preživelih je glavna prednostna naloga v tem trenutku. Ljudje, ki so izgubili svoje domove, so na ulicah ob nizkih temperaturah. Potrebujejo hrano in začasna zatočišča,« je povedal direktor Karitas Nepal, Fr Pius Perumana iz Katmanduja.

Slovenci smo povezani z Nepalom. O tej državi so pisali slovenski alpinisti, ki brez pomoči domačinov ne bi pustili takšnega pečata v Himalaji, kot so ga. Prav v času potresa je bilo kar okrog 60 Slovencev v tej čudoviti deželi in nekateri so takoj ponudili pomoč prizadetim. Kot zanimivost dodamo še, da je bila v Manangu, okrog 250 km od Katmanduja, leta 1979 ustanovljena slovenska gorniška šola, pri kateri sta se povezali Planinska zveza Slovenije, ki se je po potresu že vključila v zbiranje pomoči, in Planinska zveza Nepala. Pobudnik zanjo je bil alpinist Aleš Kunaver. Šola je pripomogla k varnejšemu delu nepalskih delavcev na odpravah visoko v gorah in s tem tudi k varnejšemu alpinizmu.

Pri organiziranju neposredne pomoči in odpravljanju posledic potresa pomagata Caritas Nepal in Caritas Internationalis, vključile pa so se tudi ameriška, avstralska in indijska karitas. Skupaj so zbrali že okrog 2,4 milijona evrov ter v Nepal poslali 10.000 kompletov za postavitev začasnih bivališč in 3.000 večjih ponjav, poroča Caritas Internationalis.

V akcijo se je vključila tudi Slovenska karitas, ki je za prvo pomoč prizadetim ljudem ob potresu v Nepalu že namenila 5.000 evrov in začela zbirati pomoč za prizadete.

Svoj prispevek lahko posredujete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

SI56 0214 0001 5556 761 Namen: Potres Nepal Sklic: SI00 880 Koda namena: CHAR BIC banke: LJBASI2X

Prispevek petih evrov je mogoče posredovati z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919. Storitev je omogočena za uporabnike Telekoma Slovenije, SI.mobila, Tušmobila, Debitela, Izimobila in T-2.

Slovenska karitas se vsem zahvaljuje za solidarnost.


Tudi Papeški svet Cor Unum v Nepal poslal denarno pomoč

Papeški svet Cor Unum je v papeževem imenu poslal denarno pomoč prebivalcem Nepala. Prvi prispevek krajevni Cerkvi, 100 tisoč dolarjev, je namenjen podpori dejavnosti v korist vsem, ki so ostali brez domov ali jih je nesreča drugače prizadela, so sporočili z vatikanskega dikasterija. Papež Frančišek se je na žrtve potresa spomnil tudi v nedeljo med molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška.


Delno povzeto po spletnih straneh Slovenske karitas in Radia Vatikan

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh