Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pot resnice, tolažbe in upanja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 12. 04. 2017 / 09:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pot resnice, tolažbe in upanja

Knjiga Izvir solza vabi, da skozi tri meditacije dnevno stopimo na notranjo pot do samega sebe.
Knjiga Izvir solza vabi, da skozi tri meditacije dnevno stopimo na notranjo pot do samega sebe. Na duhovnih vajah, ki jih je imel Jean Vanier v Latinski Ameriki za asistente Barke (poleg te skupnosti je ustanovil tudi Vero in luč), so se udeleženci pod Jezusovim vodstvom obrnili najprej vase in nato sočutno k drugim. To ni pot žalosti ali obupa, temveč pot resnice, tolažbe in upanja. Vanier namreč pravi, da ob spremljanju šibkih in slabotnih, spoznamo Jezusovo navzočnost in postanemo njegovi prijatelji. V tem najemo novo moč in svobodo. Potem ko bomo najprej naredili vse, da bi premagali trpljenje, ga bomo sposobni počasi sprejemati – svoje in trpljenje drugih, se utrdili v upanju, vstopili v odnos zaupanja, se odprli nežnosti.

S knjigo Izvir solza želi to sporočilo ponesti med vernike. Solze privrejo, kadar se nas nekaj globoko dotakne: ko nas pretrese in zlomi trpljenje, ko nas pretrese bolečina drugega, ko nas gane njegova šibkost, ko se nas globoko dotakne njegova žalost ali ko nas prevzame veselje ob vnovičnem srečanju, prejeti ljubezni ali odpuščanju. Ko se zdrobijo naša kamnita srca, iz njih priteče voda, kakor je pritekla iz skale v Meribi sredi puščave.

Jean Vanier pravi, da vsak izmed nas v svoji dragoceni edinstvenosti ni poklican, da bi najprej »nekaj naredil«, ampak da bi sebe prepoznal kot ljubljenega. Vendar to lahko storimo le, če prej prepoznamo drugega; kot bi nam končno prejeta in sprejeta ljubezen odprla oči. Avtor opozarja, da je najzanesljivejša evangeljska pot nejasna pot povezovanja z ubogimi in neljubljenimi, s katerimi se srečujemo na svoji poti; a tudi s tistimi, ki jih nosimo v sebi kot ranjenega otroka, ki ga ne želimo več poslušati.

Ob branju knjige Izvir solza se sprašujemo, kakšna je »naša« zaveza. Ob kom, s kom, kako in k čemu smo poklicani? Anne-Sophie Andreu je v spremni besedi zapisala: »Vsi smo povabljeni na gostijo zaveze – kot starejši ali kot izgubljeni sin – in samo od nas je odvisno, ali bomo zaplesali.«

Preberite tudi:

Družinski kotiček - Jean Vanier, Jezusov prijatelj
J. Vanier v Sloveniji
Templetonova nagrada Jeanu Vanierju


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh