Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri Ruski kapelici o dobrih odnosih med Slovenijo in Rusijo

Objava: 28. 07. 2014 / 10:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pri Ruski kapelici o dobrih odnosih med Slovenijo in Rusijo

Pri Ruski kapelici o dobrih odnosih med Slovenijo in Rusijo

Škof Glavan pa je v prostorih nadškofije v Ljubljani sprejel delegacijo Ruske pravoslavne Cerkve.

Pred Rusko kapelico pod Vršičem so včeraj priredili tradicionalno slovesnost, ki je letos v znamenju 100. obletnice začetka prve svetovne vojne. Kot poroča Radio Ognjišče, so se dogodka udeležili številni visoki gostje iz Slovenije in Rusije, govorniki pa so med drugim izpostavili prijateljske donose med obema državama in opozorili na nesmiselnost vojn.


Po besedah častnega pokrovitelja dogodka, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo v odhodu Metoda Dragonje, je Ruska kapelica postala simbol prijateljstva slovenskega in ruskega naroda, tradicionalna srečanja pa imajo večplastni značaj. »So poklon spominu na tragično nesrečo, v kateri so ruski vojni ujetniki med gradnjo ceste na Vršič umrli pod plazom. So opomin na nesmiselnost vsake vojne, tudi prve svetovne vojne 20. stoletja, ki je zaznamovala in spremenila evropski zemljevid. In so gradnik odličnih odnosov in prijateljstva med dvema državama, Rusko federacijo in Slovenijo«, je poudaril Dragonja.

Da je Ruska kapelica simbol slovensko-ruskega prijateljstva, je poudaril tudi podpredsednik ruskega sveta federacije Jurij Vorobjov. »Naroda Rusije in Slovenije združuje želja po ohranjanju resnice o zgodovinskih dogodkih 20. stoletja, želja, da spomin na junaške in tragične strani zgodovine ohranjajo tudi mlade generacije, in težnja, da ne dopustimo oživitve nacistične ideologije v Evropi in po svetu«, je dejal. »Grozote svetovnih vojn je treba pomniti, da se tovrstne tragedije ne bi nikoli več ponovile«, je še dodal.

Jedro slovesnosti je bilo letos spominsko, prireditev pa je med drugim popestrila izvedba dela skladatelja Ambroža Čopija Missa pro pace (Maša za mir), napisanega prav za obletnico, ki se je prepletala z recitacijami odlomkov pisem slovenskih in ruskih vojakov s fronte. Ob koncu slovesnosti so zbrani obhajali tudi krajše bogoslužje.

S tradicionalno slovesnostjo ob obletnici postavitve Ruske kapelice se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.

Minuli petek pa je predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan v prostorih nadškofije v Ljubljani sprejel delegacijo Ruske pravoslavne Cerkve, ki jo je vodil Andrej, škof Rosošanski in Ostrogožski.

Vir: Radio Ognjišče / Tiskovni urad SŠK / M. M. Š.

Foto: arhiv Družine (P. J.)

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh