Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Priznanje Veri Papež Adamič

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 22. 10. 2014 / 07:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Priznanje Veri Papež Adamič

Slovenka iz Slatine (BIH - Republika Srbska) Vera Papež Adamič je prejela priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V torek, 21. oktobra, je minister Gorazd Žmavc podelil priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Veri Papež Adamič, Slovenki, ki je večino svojega življenja preživela v Slatini pri Banja Luki v Bosni in Hercegovini (Republika Srbska). Priznanje je prejela zaradi izjemnega prispevka pri povezovanju slovenske skupnosti na tem območju ter zaslug za ohranjanje zgodovinskega spomina o Slovencih v Slatini, so zapisali na ministrstvu. Letošnje poletje je pripravila razstavo Od prednikov do potomcev - Slovenci v Slatini, na kateri je predstavljeno življenje Slovencev na širšem območju Banjaluke od 20. letih 20. stoletja, ko so se naši rojaki tam naselili pa vse do zdaj. Z istim naslovom je izšla tudi knjiga. Razstavo si je bilo mogoče ogledati v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani, Banjaluki in drugod.

Avtorica razstave, Vera Papež Adamič, je potomka ene izmed prvih slovenskih družin v Slatini, ki se je v to majhno zdraviliško mesto preselila leta 1924. Vendar se je zaradi vojne znova vrnila v domovino leta 1993. Vera Papež Adamič še vedno zbira gradivo o svojih sokrajanih in ozavešča družbo o njihovem življenju.

25 slovenskih družin je s Krasa v Bosno zbežalo pred fašizmom, tam so bili dobro sprejeti, saj so veliko pripomogli k razvoju regije, bili so delavni in prijazni. Uvedli so nove načine kmetovanja, zasadili nove sorte sadja in zelenjave, razvili čebelarstvo in vinogradništvo, hkrati pa so domačine učili sadjarjenja, vinogradništva in učinkovitega kmetovanja. Ustanovili so tudi kulturni društvi Triglav in Istra. Velik vpliv Slovencev v tem kraju je pustil pečat, saj kraju še zdaj pravijo »slovenska vas«.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh