Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Škof Marketz bo odprl konferenco o prihodnosti koroških Slovencev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 06. 2020 / 10:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2020 / 11:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Škof Marketz bo odprl konferenco o prihodnosti koroških Slovencev

Škof Marketz bo odprl konferenco o prihodnosti koroških Slovencev

Razprava o novih orodjih za učinkovito zaščito manjšin na Koroškem in v Evropi.

Foto: splet

Krški škof Jože Marketz bo v četrtek, 2. julija, slovesno odprl konferenco Mohorjeve z naslovom »Skupno 2020. Prihodnost koroških Slovenk/Slovencev 100 let po koroškem plebiscitu«. Konferenca bo odgovarjala na vprašanja o novih orodjih za učinkovito zaščito manjšin na Koroškem in v Evropi, o katerih bodo do sobote razpravljali udeleženci srečanja, med njimi avstrijska ministrica za integracijo Susanne Raab in slovenska ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

Konferenca je del jubilejnih prireditev pod naslovom »CarinthiaJa«, s katerimi Slovenci na Koroškem obeležujejo 100. obletnico koroškega plebiscita. Po besedah prirediteljev pa naj se ne bi ozirali le v preteklost, temveč tudi v prihodnost. Tema razprav bodo med drugim uspešni poskusi ohranjanja maternega jezika, prihodnost koroške dvojezičnosti in potrebni razvoj manjšinskega prava. Primeri iz Baskije, Katalonije, Irske, Walesa, Finske in Kanade naj bi pokazali, kako učinkovito jezikovno načrtovanje lahko privede do trdne območne istovetnosti.

Zaradi varnostnih ukrepov v prizadevanjih za omejitev širjenja okužb s koronavirusom je konferenca odprta le za 70 udeležencev.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh