Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski škofje prihodnje leto na obisk k papežu?

Objava: 17. 10. 2013 / 06:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski škofje prihodnje leto na obisk k papežu?

Slovenski škofje prihodnje leto na obisk k papežu?

Kot je pojasnil v pogovoru za Radio Ognjišče, škof Glavan v letu 2014 pričakuje ad limina obisk pri papežu Frančišku.

Na Radiu Ognjišče so včeraj gostili predsednika Slovenske škofovske konference, apostolskega administratorja ljubljanske nadškofije in novomeškega škofa msgr. Andreja Glavana. Govora je bilo o predvidenem davku na sakralne objekte in o tem, kaj bo ta pomenil za Cerkev. Škof Glavan je odgovarjal na vprašanja, kdaj lahko pričakujemo nova nadškofa, kako poteka delo škofovske konference in tudi, kaj pomeni konsolidacija in pomiritev duhov v Cerkvi, ki so jo zastavili slovenski škofje. Sogovornike je zanimalo tudi stališče predsednika SŠK, ki je v tem tednu dopolnil 70 let življenja, do predlaganih sprememb zakona o verskih skupnostih.

Škof Andrej Glavan je v uvodu dejal, da je dela sedaj več, a to poteka nemoteno. Kot je pojasnil, je veliko tekočih zadev, nekaj celo personalnih, ki se ponavadi sklenejo s prvim avgustom, letos pa se kar vlečejo in jih je še vedno potrebno reševati. Pri škofu Glavanu pomagajo pomožni škof Anton Jamnik in drugi sodelavci na nadškofiji. Škof rešuje tudi nekatera finančna vprašanja, saj je začete projekte potrebno reševati in sproti sprejemati odločitve.

Apostolski administrator ne pričakuje, da bi zaradi izpraznjenih mest nadškofov v Ljubljani in Mariboru prišlo do zastoja pri izvajanju Slovenskega pastoralnega načrta Pridite in poglejte. Tako kot ostali škofje tudi škof Glavan pričakuje, da bi se po enoletnem branju vsi skupaj čimbolj navdušeno lotili načrtovanja.

Na vprašanje, kaj pomeni konsolidacija in pomiritev duhov v Cerkvi na Slovenskem, ki so jo zastavili slovenski škofje in se z njo pogovarjali tudi s KORUS-om, je škof Glavan dejal: »Vsi smo si bili edini, da nas ti problemi ne smejo še bolj razdeliti, saj smo Slovenci nagnjeni k tej slabosti. Nihče naj ne priliva olja na ogenj z obsojanjem, iskanjem glavnih objektivnih in subjektivnih krivcev. To nalogo imajo različne strokovne in pravne komisije, ki jih je ustanovil Sveti sedež.«

Ali bi po štirih upokojitvah nadškofov, nenehnih napadih na Cerkev na Slovenskem, po izmišljeni zgodbi o očetovstvu kardinala Franca Rodeta moralo priti do izrednega obiska v Vatikanu, je zanimalo škofove sogovornikena Radiu Ognjišče. Škof Glavan je poudaril, kako so škofje soglasno sklenili, da ni nobene potrebe po izrednem ad limina obisku. Pojasnil je, da ad limina obisk pričakujejo morda v prihodnjem letu, saj je v Rim na pogovor odšel tudi mariborski administrator škof Lipovšek. Sicer sta nadškofa po besedah škofa Glavana to urejala sama, tako da v Rimu ni nihče spraševal drugih članov škofovske konference. Kardinal Rode je o laži in konstruktu novinarja Karbe sam obvestil svetega očeta in kardinalski zbor, polom mariborske nadškofije pa je dejstvo. »Ali naj bi v Rimu pojasnjevali, da je vse kar se je zgodilo v Mariboru, le izmišljotina? Oba nadškofa sta namig za odstop iz Rima sprejela z vzorno poslušnostjo«, je pojasnil apostolski administrator.

O tem, kdaj naj bi Ljubljana in Maribor dobila nova nadškofa, škof Glavan nima podatkov. Povedal je le, da mu je prefekt Kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet na nedavnem plenarnem zasedanju Sveta evropskih škofovskih konferenc v Bratislavi dejal, da bo postopek temeljit. »Smer, ki jo je nakazal papež Frančišek, predvsem s svojo preprostostjo in skromnostjo, bo odslej obvezna smer za vse pastirje Cerkve. Zmagoslavje, takšno in drugačno razkazovanje, ni pot evangelizacije. Imeti bosta morala veliko in globoko vero, da je možen nov začetek, kljub zmanjšanem ugledu, ki ga je po krivici in tudi po zaslugi medijev deležna celotna Cerkev na Slovenskem.« Dodal je še: »Od novih nadškofov ne smemo pričakovati čudežev, sicer bo marsikdo razočaran.«

Veliko prahu je v minulih mesecih dvignila tudi napoved o obdavčitvi nepremičnin. V pogovoru za Radio Ognjišče je škof Glavan pojasnil, kako ostajajo pri stališču, da bi morala vlada izvzeti sakralne objekte in tudi objekte, kjer se izvaja pastoralna dejavnost. To pomeni, da so škofje ne le proti obdavčitvi sakralnih objektov, kar je evropska posebnost, ampak tudi proti obdavčitvi drugih pastoralnih prostorov, ki služijo za katehezo, za Karitas ali karkoli drugega. Obdavčenje nesakralnih objektov bi bilo večje breme kot pa samo obdavčitev cerkva. Škofa preseneča dejstvo, da pripravljavci zakona niso upoštevali pripomb, ki so jih na ministrstvo za finance poslali iz Slovenske škofovske konference. »Takšno ravnanje je najmanj nenavadno in protislovno, saj bi bil tak zakon edinstven v Evropi. Le pomislimo, kaj bo z velikimi samostani, kot sta denimo Pleterje in Stična, saj bi jih morali zapreti.«

V javnosti odmevata tudi dve pobudi za spremembo Zakona o verski svobodi. Prva, ki jo predlaga ministrstvo za kulturo, določa minimalno število članov za registracijo nove verske skupnosti. Drugi predlog, ki ga zagovarjajo v stranki Socialni demokrati, pa gre v odpravo obstoječega zakona in pripravo popolnoma novega, ki naj bi nastal na osnovi t.i. Guličevega zakona o verskih in svetovnonazorskih skupnostih. Obe omenjeni pobudi slovenski škofje enotno in odločno zavračajo. Po besedah škofa Glavana vsaka demokratična in pametna politika najprej upošteva stališča tiste družbene skupine, na katero se zakon posebej nanaša, v tem primeru je to katoliška cerkev in ostale verske skupnosti. Politika, ki tega ne upošteva, po njegovem mnenju ni demokratična.

Škof je bil kritičen tudi do slovenskih medijev, ki mariborsko zgodbo po njegovem mnenju vse preveč posplošujejo, češ, da je vsa Cerkev takšna: »Ker so zadaj lobiji, ki bi radi Cerkev čimbolj očrnili in oslabili ter spravili na kolena, ne glede na krivdo.«

Škof Andrej Glavan je v včerajšnji pogovorni oddaji na Radiu Ognjišče predstavil še svoj pogled na proces sprave v narodu ter pojasnil, kako se Cerkev sooča z izstopi duhovnikov in problemi pedofilije.

Vir: Radio Ognjišče

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh