Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti na Slovenskem

Za vas piše:
K. C.
Objava: 17. 01. 2017 / 09:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Sveti na Slovenskem

V knjigi Vi ste luč sveta so predstavljeni svetniki, blaženi in božji služabniki, ki so bili rojeni ali delovali na Slovenskem.
Svetniki zorijo in dozorijo za svetništvo v okolju, v katerem so živeli in delali. Skupaj z njim pa mora dozoreti tudi okolje, da svetništvo določene osebe prepozna in se Božjemu služabniku oziroma služabnici zaradi tega tudi priporoča, da bi nas Bog na njegovo/njeno priprošnjo uslišal v naših potrebah, in če je takšna Božja volja, tudi storil čudež, ki je potreben, da Cerkev Božjega služabnika ali služabnico razglasi za blaženega/blaženo oziroma svetnika/svetnico, piše avtor knjige France M. Dolinar v uvodu.

V knjigi z naslovom »Vi ste luč sveta« (Mt 5,14) so predstavljeni samo tisti Božji služabniki, ki so bili rojeni v širšem slovenskem prostoru ali so živeli in delovali med Slovenci in za katere že poteka uradni proces za njihovo beatifikacijo, za nekatere še na škofijski ravni, za druge že pred pristojno kongregacijo v Rimu. Za blažene je Cerkev doslej razglasila lavantinskega škofa Antona Martina Slomška kot spoznavalca (Maribor 1999) ter mučence Francesca G. Bonifacia (Trst 2008), Lojzeta Grozdeta (Celje 2010) ter redovnici Krizino Bojanc in Antonijo Fabjan (Sarajevo 2011).

Uvodoma so predstavljeni svetniki, ki so na poseben način povezani s slovenskim ozemljem oziroma z našimi predniki, bodisi da jih je za svetnike razglasila vera ljudstva in potrdil krajevni ordinarij ali jih je od 12. stoletja dalje (papež Aleksander III . 1159–1181) po uradnem postopku v Rimu za svetnike razglasil papež, da bi nam, kot molimo v mašni prošnji na praznik vseh svetih, nepregledna množica naših svetih bratov in sester izprosila obilno Božje usmiljenje.

Med svetniki so predstavljeni sv. Pavlin II . Oglejski, sv. Albuin, sv. Domicijan, sv. Modest, sv. Servul, sv. Maksim Emonski, sv. Nazarij, sv. Ema Krška, sv. Hieronim, sv. Maksimilijan Celjski, sv. Just Tržaški, sv. Viktorin Ptujski in sv. Virgil. Med blaženimi spoznajte Lihardo Kamensko (Hildegardo), Lojzeta Grozdeta, Francesca Bonifacia, Antona Martina Slomška, b. Monalda Koprskega in Drinske mučenke. Božji služabniki pa so Friderik Irenej Baraga, Janez Frančišek Gnidovec, Danijel Halas, p. Vendelin (Mihael) Vošnjak, Alojzij Kozar, Anton Vovk, Cvetana Priol, Andrej Majcen, Anton Strle, p. Aleksij (Aleš) Benigar, Jakob Ukmar, p. Kanut grof des Enffans d‘Avernas in Anton Mahnič.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh