Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umik čez Ljubelj v objektivu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 06. 2015 / 12:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umik čez Ljubelj v objektivu

Založba Mohorjeva Celovec je izdala in razstavila fotografije Marjana Kocmurja.
Potem ko so lani pri založbi Družina v knjigi Cvetoči klas pelina izšle fotografije slovenskih taboriščnikov v Avstriji, je zdaj založba Mohorjeva Celovec izdala in razstavila fotografije Marjana Kocmurja. Fotograf je na njih dokumentiral odhod Slovencev iz domovine maja leta 1945 in njihovo bivanje v Avstriji.

V knjigi Umik čez Ljubelj je objavljen izbor fotografij. Marjan Kocmur se je tudi sam umaknil v Avstrijo, kot je menil, do prihoda zaveznikov na slovenski teritorij, kar se ni uresničilo, in s seboj vzel tudi fotografsko opremo. Svoje delo je nadaljeval tudi v Argentini, kjer je odprl svoj atelje. Od tam so fotografije prišle v Slovenijo z njegovim nečakom Boštjanom, ki je tudi sodeloval pri monografiji. Poleg dokumentarnih in portretnih fotografij je kot eden redkih v tistem času ujel v svoj objektiv tudi takratno pokrajino.

Po 70 letih se je za njim ohranilo okoli 10.000 posnetkov na negativih, med njimi je tretjin iz časa po drugi svetovni vojni. V knjigi je objavljenih 87 črno-belih fotografij.

Knjiga je na prodaj tudi v knjigarni založbe Družina, v galeriji Družina pa si lahko ogledate nekaj Kocmurjevih fotografij. Hkrati pa si lahko v kletnih prostorih ogledate razstavo Iz globočine (Črna maša).

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh