Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je metropolit Jovan

Objava: 04. 04. 2014 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je metropolit Jovan

Metropolit srbske pravoslavne cerkve je zagrebško-ljubljansko metropolijo vodil od leta 1982; sožalje tudi s strani SŠK.

V Zagrebu je včeraj v starosti 77 let umrl zagrebško-ljubljanski metropolit srbske pravoslavne cerkve Jovan Pavlović, kot pri STA povzemajo poročanje srbske tiskovne agencije Tanjug. Pavlović je bil na čelu metropolije od leta 1982.

Metropolitu se je pred dnevi poslabšalo zdravstveno stanje, zaradi česar so ga odpeljali v bolnišnico v Zagrebu, kjer so ga po možganski kapi v soboto operirali. Kljub temu je včeraj kmalu po 18. uri umrl.

Pavlović je bil 37 let škof srbske pravoslavne cerkve. Za metropolita zagrebške metropolije je bil izbran leta 1982, leto dni kasneje pa je predlagal, da se metropolija preimenuje v zagrebško-ljubljansko. Leta 1994 je bila z odločbo škofovskega zbora srbske pravoslavne cerkve jurisdikcija zagrebško-ljubljanske metropolije razširjena tudi na območje Italije.

Pavlović se je rodil leta 1936 v slavonski vasi Medinci. Po končani osnovni šoli se je vpisal na nižjo gimnazijo v Slatini, zatem pa na semenišče v samostanu Rakovica. Na Teološki fakulteti srbske pravoslavne Cerkve v Beogradu je diplomiral leta 1963, podiplomsko pa se je izpopolnjeval v tedanji Zahodni Nemčiji.

V samostanu Krka je bil sprejet v meniški red, v tamkajšnjem semenišču je tudi poučeval. Dokler ni bil izbran za škofa, je skrbel tudi za šolsko in samostansko knjižnico.

Ob smrti metropolita Jovana je sožalje v imenu Slovenske škofovske konference poslal tudi msgr. Andrej Glavan:

Svetemu Sinodu Srbske pravoslavne Cerkve

V četrtek 3. aprila 2014, sem prejel žalostno novico, da je metropolit Jovan zaključil svoje zemeljsko romanje in odšel k Očetu. Pri današnji sveti evharistiji sem se tako zahvalil za življenje in apostolsko poslanstvo pokojnega metropolita Jovana.

Svetemu Sinodu Srbske pravoslavne Cerkve ter vsem bratom in sestram v Jezusu Kristusu izrekam v imenu Katoliške Cerkve na Slovenskem globoko sožalje. Skupaj s škofi, duhovniki, diakoni, redovniki, redovnicami in Božjim ljudstvom Vam zagotavljam duhovno bližino ter molitveni spomin. Naj Gospod sprejme v svoje kraljestvo miru in radosti metropolita Jovana, ki smo ga poznali kot neutrudnega Božjega poslanca. Vsem, ki jih je njegov odhod prizadel, naj Bog podeli obilje tolažbe in milosti. S hvaležnostjo se bomo še naprej spominjali velikega pastirja, ki si je v težkem zgodovinskem obdobju prizadeval za zaupano čredo, da bi mogla živeti iz vere in pričevati za Kristusa Odrešenika. Zaupamo, da bo njegovo poslanstvo obrodilo sad evangelijskih vrednot v srbskem narodu.

Povezani v prošnji za Gospodovo usmiljenje za dušo pokojnega metropolita Jovana želim Svetemu sinodu darov Svetega Duha, predvsem tistim, ki jih Gospod kliče, da bi nadaljevali pastirsko vodenje Srbske pravoslavne Cerkve.

V veri v Vstalega Gospoda vas lepo pozdravljam!

msgr. Andrej Glavan

Vir: STA / www.katoliska-cerkev.si / M. M. Š.

Foto: arhiv Družine (B. Š.)

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh