Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je znameniti poljski skladatelj Krzysztof Penderecki

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 03. 2020 / 07:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2020 / 10:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je znameniti poljski skladatelj Krzysztof Penderecki

Umrl je znameniti poljski skladatelj Krzysztof Penderecki

Leta 2015 je v Sloveniji izvedel svoj Poljski rekviem.

Foto: arhiv Družine

Umrl je znameniti poljski skladatelj Krzysztof Penderecki. »Chopin našega časa« je po dolgi in težki bolezni preminil v starosti 86 let v Krakovu, včeraj v zgodnjih jutranjih urah, kot so poročali poljski mediji. Zaslovel je z deli, kot sta »Agnus Dei«, tega je napisal leta 1981 za mašo zadušnico ob smrti poljskega primasa kardinala Stefana Wyszynskega, in »Lacrimosa«, ki je bil krstno izveden leta 1980 pri odkritju spomenika za leta 1970 ustreljene delavce iz ladjedelnice v Gdansku. Obe skladbi sta del »Poljskega rekviema«, dela, ki ga je Penderecki dokončal leta 2005, ko je vanj vključil tudi poklon pokojnemu papežu Janezu Pavlu II. (1978-2005).

Z zvoki, ki spominjajo na dogajanje v ladjedelnici, je Penderecki v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pri mednarodni javnosti zaslovel kot predstavnik glasbene avantgarde. Pozneje se je sicer bolj posvetil klasičnim harmonijam, toda tudi njegova novejša, versko navdihnjena dela so bila znamenje proti ateizmu, ki ga je tedaj zahtevala komunistična državna ureditev.

Penderecki se je rodil 23. novembra 1933 v pravniški družini v večinsko judovskem mestu Debica na današnjem jugovzhodu Poljske. V otroštvu je bil deležen verske strpnosti, ki ga je zaznamovala za vse življenje. Že kot sedemletnik je napisal svoja prva krajša dela; kot študent je uglasbil več svetopisemskih psalmov. Podobno držo strpnosti je zaznati tudi v njegovi sedmi simfoniji »Sedem jeruzalemskih vrat«, ki jo je napisal leta 1996 ob slovesnosti 3.000-letnice mesta.

Mednarodni preboj je Pendereckemu uspel leta 1960 na glasbenem festivalu v Donaueschingenu z delom »Anaklasis«, napisanem za godala in boben. Po naročilu tedanje Zahodne Nemčije je leta 1966 napisal »Lukov pasijon«, ki je bil krstno izveden ob 700-letnici münstrske stolnice.

Za spodbudo mladim evropskim glasbenikom je skladatelj v mestu Luslawice na jugu Poljske ustanovil »Evropsko glasbeno središče Krzysztofa Pendereckega«, ki z veliko koncertno dvorano nudi prostor več kot 100 študentom.

Penderecki je nekajkrat nastopil tudi v Sloveniji, nazadnje leta 2015 na 63. ljubljanskem festivalu, ko je z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel eno svojih najpomembnejših del, Poljski rekviem. Ob tej priložnosti smo pogovor z velikim skladateljem objavili tudi v prilogi tednika Družina Slovenski čas.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh