Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Izraelu pogrešajo 10.000 zgodovinskih dokumentov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 08. 2020 / 10:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2020 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Izraelu pogrešajo 10.000 zgodovinskih dokumentov

Med drugim je izginila dokumentacija o umoru premiera Jicaka Rabina.

Foto: splet

V izraelskem državnem arhivu pogrešajo okoli 10.000 pisnih dokumentov, kako naj bi izginili, pa zaenkrat ni znano. Med pogrešani papirji je med drugim dokumentacija o umoru predsednika izraelske vlade Jicaka Rabina iz leta 1995, sojenju nacističnemu zločincu Adolfu Eichmannu in jomkipurski vojni, je včeraj po navedbah avstrijskega Kathpressa poročal tamkajšnji časnik Haaretz.

Vest o izginotju je prišla v javnost, potem ko so želeli predstavniki nevladne organizacije Hatzlacha v imenu svobode do dostopa javnih informacij preveriti določeno dokumentacijo, arhiv pa je na njihovo zahtevo odgovoril, da željenih dokumentov ne morejo najti. Državni arhiv sicer o izginotju listin še ni dal uradne izjave za javnost.

Izraelski Haaretz je že pred dvema letoma poročal o izginotju 40 dokumentov o domnevni ugrabitvi otrok jemenskih priseljencev v Izrael. Pristojni iz državnega arhiva so takrat pojasnili, da izginotje določenih listin niti ni tako redek pojav. Kot vzrok so navedli človeške napake ali pomanjkanje delovne rutine.

Adolf Eichmann je odigral vodilno vlogo pri genocidu evropskih Judov, predvsem pri nadzoru in ukazih o prisilni odvedbi 600.000 madžarskih Judov v plinske celice v koncentracijskem taborišču Auschwitz leta 1944.

Leta 1973 pa sta Egipt in Sirija začela vojno proti Izraelu, ki je trajala od 6. do 25. oktobra (vojna se je začela na judovski praznik jom kipur). Cilj napada naj ne bi bilo uničenje Izraela; egiptovski predsednik Anvar Sadat naj bi z njim predvsem želel vrniti izgubljena območja, med drugim tudi Sinajski polotok, ki so ga Izraelci zasedli med šestdnevno vojno leta 1967, ter znova odpreti Sueški prekop.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh