Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Parizu se začenja podnebna konferenca

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 11. 2015 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Parizu se začenja podnebna konferenca

Glede izida konference zaskrbljen tudi papež Frančišek.

Skoraj 150 predsednikov držav in vlad, med njimi tudi predsednik slovenske vlade Miro Cerar, se bo danes v Parizu zbralo ob začetku globalne podnebne konference. Svetovna javnost pričakuje odločne izjave in jasna politična sporočila, ki jih bodo morali pogajalci do 11. decembra ubesediti na papirju. Dogajanje spremljajo strogi varnostni ukrepi.

Gostiteljica podnebne konference Združenih narodov Francija danes pričakuje 147 svetovnih voditeljev, med njimi tudi ameriškega predsednika Baracka Obamo in njegovega kitajskega kolega Xi Jinpinga. Voditeljev od udeležbe niso odvrnili niti nedavni teroristični napadi v Parizu, zaradi katerih pa bodo dogodek spremljali izredno strogi varnostni ukrepi. Zgolj prizorišče konference Le Bourget na obrobju Pariza bo varovalo 3.000 policistov in žandarjev.

Svetovne voditelje se je Francija za razliko od prejšnjih let tokrat odločila na kupu zbrati na začetku in ne šele na koncu konference. Tako naj bi ti izrazili svojo voljo, nato pa tehnično delo in naporna pogajanja prepustili delegatom. Ti bodo imeli za oblikovanje novega podnebnega sporazuma, ki naj bi pod eno streho prvič združil tako razvite države kot države v razvoju, čas do 11. decembra.

Cilj mednarodne skupnosti je omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo, s čimer bi se svet izognil katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb. O sporazumu se bodo pogajali predstavniki 196 pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) - 195 držav in EU.

Države so bile pozvane, da pred konferenco posredujejo svoje prostovoljne cilje v boju s podnebnimi spremembami. Strokovnjaki so izračunali, da podane zaveze svet peljejo na pot segrevanja temperature za 2,7 stopinje. Rešitev gostiteljica Francija vidi v rednih petletnih pregledih napredka, ob katerih bi lahko tudi ustrezno prilagodili cilje zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov.

O morebitnem neuspehu pogajanj na podnebni konferenci je med svojim obiskom v Afriki opozoril tudi papež Frančišek, saj so okoljevarstvena vprašanja ena izmed pomembnejših tem v njegovem pontifikatu.

Foto: arhiv Družine (A.P.)

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh