Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ZDA podpisan odlok za zaščito verske svobode

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 05. 05. 2017 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ZDA podpisan odlok za zaščito verske svobode

Pri podpisu navzoči tudi predstavniki Cerkva in verskih skupnosti, med njimi kardinala Wuerl in DiNardo.

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj, na svoj prvi »Narodni molitveni dan«, v Beli hiši podpisal odlok za zaščito verske svobode, ki naj bi omilil nekatere doslej veljavne omejitve za verske skupnosti in Cerkve v državi. Odlok mora potrditi še ameriški kongres. Prvi četrtek v maju v ZDA velja za narodni dan molitve, ki so ga leta 1952 uvedli kot zavestni odklon od uradno ateistične Sovjetske zveze.

Odlok predvideva, da bi verske organizacije odslej imele možnost za zavrnitev določenih uslug, ki so v nasprotju z njihovimi načeli. Možna bo denimo izključitev obveznih prispevkov za kontracepijska sredstva ali opravljanje splavov v zavarovalnih pogodbah z zaposlenimi. Krščanski zdravniki in bolnišnice se bodo lažje izognili dejavnemu, finančnemu in kakršnem koli drugemu sodelovanju pri opravljanju splavov.

Poleg tega želi Trump z odlokom odpraviti t.i. »Johnson Amendment« iz leta 1954 in Cerkvam znova omogočiti več politične dejavnosti. Pri tem gre za predpis o ostrejši ločitvi Cerkve in države. Amandma splošno koristnim organizacijam, kamor sodijo tudi Cerkve, prepoveduje podporo političnih kandidatov ali strank, dejavno podporo pa kaznuje z izgubo davčnih ugodnosti. Predvsem evangeličanski in tradicionalni kristjani so se pogosto pritoževali nad tem določilom.

Pri podpisu odloka je ameriški predsednik dejal, da »preganjanje in poniževanje vernikov ter siljenje k molku ne bo več sprejemljivo«. ZDA so »narod vernikov« in vera je globoko ukoreninjena v zgodovini dežele. Noben Američan ne bi smel biti prisiljen, da mora odločati med zakonskimi uredbami in svojimi verskimi prepričanji. Trump je še dejal, da bo njegovo ravnanje »našim Cerkvam povrnilo njihov glas«.

Pri podpisu so bili navzoči tudi številni predstavniki Cerkva in verskih skupnosti, katoliško stran sta med drugim zastopala washigtonski kardinal Donald Wuerl in kardinal Daniel DiNardo, predsednik Škofovske konference ZDA. V pogovoru za katoliško agencijo Catholic News Service (CNS) kmalu po slovesnosti v Beli hiši je kardinal DiNardo dejal, da je bilo srečanje s predsednikom kratko, vendar produktivno.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (O.N.)

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh